Rady, jak péct s Jizerkou
27.3.2013
Zdravím všechny,
níže uvedené řádky prosím berte jako osobní zkušenosti mé a mých kolegyň ze Sdružení jihočeských celiaků s produkty Jizerských pekáren, které se budou účastnit naší dubnové schůzky a nabídly své produkty za bezkonkurenční ceny, za což jim právem patří velké díky.
Nejedná se o žádnou reklamu, je to jen pár řádek hlavně pro začínající celiaky: Co a s čím uvařit či upéct.
1. Nabízené hotové pečivo sladké i slané je věcí osobní chuti a Vašeho výběru.
2. Základní surovinou pro domácí vaření a pečení je bezlepková směs - mouka Jizerka. Tato směs je nabízena ve dvou variantách: Přirozeně bezlepková (nová receptura, zelený obal) - tzn. i bez deproteinovaného pšeničného škrobu a Bezlepková (původní receptura, zlatý obal) - ta obsahuje jako jednu ze složek deproteinovaný pšeničný škrob.
* deproteinovaný pšeničný škrob, je takový škrob, který byl zbaven od pšeničné bílkoviny glutenu, tedy lepku. Je tedy BEZ LEPKU!!!
Já raději používám Bezlepkovou, tedy tu s tím deproteinovaným pšeničným škrobem. Je to možná jen psychické, ale mám pocit, že se s ní lépe pracuje a kvalitní výsledek je téměř vždy zaručen.
Používám jí na zahušťování omáček, knedlíky, palačinky, slané drobné pečivo, chléb, slané keksy i sušenky.
3. Směs na přípravu kynutého těsta: úžasná věc na sladké kynuté - koláče drobné i na plech, koblihy, kynuté lívance. Možnost ochutnat svatební koláčky z této směsi měli účastníci kurzu velikonočního vaření. Myslím, že byli všichni nadšení.
4. Směs na třené a šlehané těsto: také výborná "vychytaná" směs na lité těsto, bublaniny, perníky, rolády a piškotové těsto.
Obě směsi obsahují tzv. látky zlepšující vlastnosti a chuť těsta, např. Guarovou moučku, sojový lecitin a kyselinu citronovou či askorbovou. Množství těchto látek by jste doma těžko do těst odvažovali a hledali ten správný poměr.
K tomuto tématu jsme si trochu více řekli právě na velikonočním vaření.
5. Předpřipravené směsi na chléb: Slunečnicový chléb, Chléb bílý, Chléb tmavý apod. Tady bych doporučila trochu přisolit a přidat chlebové koření (hotovou směs či si sami namíchat podle chuti) a drobná semínka a 1 pol. lžíci jablečného nebo obyč. octa nebo zadělat chléb podmáslím či jogurtem.
Chlebíky z těchto směsí jsou chuťově dost nevýrazné a je třeba je trochu doladit...
6. Sama se těším, až vyzkoušíme hotové rohlíky a loupáky v pečícím sáčku, myslím si, že je to skvělá věc na dovolenou do apartmánu. Troufám si říci, že na požádání by Vám sáček s bezl. pečivem určitě dopekli i v hotelu. Když vysvětlíte personálu proč a jak? Proč ne.....
Přeji všem členům Sdružení krásné velikonoční svátky, připomínám, že inspiraci na velikonoční dobroty najdete na našem webu v sekci Recepty.
Zdraví Radka Vrzalová - lektor bezlepkového vaření a gastronomický poradce pro Sdružení jihočeských celiaků