Prezentace pilotního projektu bezlepkového stravování
27.10.2013
Ve čtvrtek 17.10.2013 proběhlo setkání zástupců Asociace Školních Jídelen ČR (AŠJČR), Sdružení Jihočeských Celiaků o.s. (SJC), Magistrátu města České Budějovice, vedení odboru školství, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), České školní inspekce (ČŠI), Společnosti pro výživu a ředitele Kolejí a menz JČU v Českých Budějovicích. Setkání iniciovala Asociace Školních Jídelen ČR.
Tématem společného setkání byla prezentace pilotního projektu bezlepkového stravování „Stravujeme se společně“, který probíhá v Českých Budějovicích od 1. října 2013 do 31. ledna 2014 v MŠ a ZŠ zřizovaných městem. Pilotního projektu se účastní 25 bezlepkových žáků.
Předsedkyně Sdružení Jihočeských Celiaků o.s. Ing. Marie Škopková, Ph.D. informovala přítomné o důvodech vzniku projektu, o současné situaci v bezlepkovém školním stravování a společně s Mgr. Bc. Dagmar Koubovou, vedoucí odboru školství Magistrátu města České Budějovice, seznámily účastníky s podmínkami realizace projektu a plánovanými výstupy. Podrobnosti k projektu najdete na našem webu.
Přípravě projektu bylo věnováno značné úsilí obou zúčastněných organizací. V případě úspěchu pilotního projektu je velmi pravděpodobné, že Magistrát města České Budějovice rozhodne o zahájení dietního stravování ve všech MŠ a ZŠ v Českých Budějovicích, jejichž je zřizovatelem a dětem bude na dietní stravování ze svého rozpočtu přispívat. Dále bude eventuelně možno řešit i další diety.
Zejména teď - v době, kdy je dietní stravování ve školách často diskutováno, neboť potravinových intolerancí a alergií neustále přibývá, je takovýto projekt jako příklad dobré praxe velmi prospěšný. Může sloužit jako vzorový a referenční model pro úpravu legislativy ve prospěch dietního stravování ve školních jídelnách. A to by byla po dlouhých letech marného snažení konečně dobrá zpráva pro rodiče bezlepkových dětí.
Tato myšlenka byla důvodem, proč Asociace (AŠJČR) pozvala k jednání zástupce Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, České Školní Inspekce a Společnosti pro výživu. Právě oni mají možnost ovlivňovat podobu budoucí legislativy. Společná snaha partnerů projektu „Stravujeme se společně“ našla u účastníků setkání kladnou odezvu a informace a fakta získaná na setkání snad poslouží pro správné rozhodování při přípravě právních úprav v oblasti školního stravování.
Toto setkání bylo prvním a důležitým krokem pro rozvíjení další možné spolupráce všech zúčastněných stran. AŠJČR se bude i nadále angažovat při prosazování aktivit partnerských sdružení.
Za Asociaci Školních Jídelen ČR Ing. Jan Novák
Za Sdružení Jihočeských Celiaků o.s., Ing. Marie Škopková, Ph.D.