VÁNOČNÍ BEZPLEKOVÉ RECEPTY
Netradiční novoroční čočka s bezlepkovými plackami
NADÝCHANÉ HOUSTIČKY SE SÁDLEM
5oo g bezlepkové mouky (Jizerka, Schar –mix B)
2 vejce + 1 vejce na potření
1 balíček droždí (42 g)
0,5 káv. Lžičky moučkového cukru
1 káv. Lžička soli
1-2 lžičky vinného kamene nebo 1 bezl. Prášek do pečiva
3 polévk. Lžíce bílého bezl. jogurtu (např. Hollandia)
3 polévk. Lžíce sádla (nejlépe domácího)
150 ml vlažné vody
2 polévk. Lžíce Psylia rozpuštěné ve 100 ml vlažné vody
Hrubá sůl, mák, kmín na posypání
1.Mouku a všechny sypké části vložíme do mísy, na povrch rozdrobíme celou kostku droždí. Přidáme dvě vejce, rozpuštěné psylium, vodu a jogurt. Začneme těsto hnětat. Po částečném spojení surovin (lepivé těsto) přidáme rozehřáté (povolené sádlo).
2.Po zapracování sádla bychom měli mít krásné hladké těsto, ze kterého buď tvarujeme houstičky, bagetky nebo na troše mouky vyválíme plát a tvarujeme rohlíky.
3.Na plech vyložený pečícím papírem poklademe pečivo a necháme v teple 20-30 minut vykynout přikryté utěrkou. Pečivo potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, mákem nebo kmínem.
4.Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20-30 minut. Nezapomene vložit do trouby hrneček s vodou.
NETRADIČNÍ NOVOROČNÍ ČOČKA S BEZLEPKOVÝMI PLACKAMI
Placky:
400 g bezlepkové mouky + hrst na poprášení
? sáčku kypřícího prášku bez lepku nebo 3 káv. Lžičky vinného kamene
Sůl dle chuti
1 polévk. Lžíce římského kmínu
1 polévk. Lžíce nemletého máku
300 ml bílého bezl. Jogurtu 10 procent tuku (typ řecký)
1.Na teflonové pánvi ohřejeme římský kmín (rozvoní se a je aromatičtější). V míse smícháme mouku, sůl, kypř. Prášek, zchladlý kmín, mák, jogurt.
2.Uhněteme rukama hladké těsto. Rozdělíme ho na 8 – 10 kousků, ze kterých vytvarujeme kruhové placky , cca 0,5 cm silné.
3.Placky poprášíme moukou dáváme na suchou teflonovou pánev. Pečeme na střední plamen, až se n plackách vytvářejí puchýřky.
Poznámka: Na vánočním vaření jsme použili pouze středně tučný jogurt (3 procentní) a placky byly sušší, jogurt řeckého typu je ideální.
Čočka:
100 g červené nebo hnědé čočky
4 kuřecí prsa
10 sušených meruněk
Hrst čerstvé máty nebo koriandru
750 ml kuřecího vývaru
1 polévk. Lžíce strouhaného zázvoru
2 polévk. Lžíce olivového oleje
2 stroužky drobně nasekaného česneku
1 menší cibule na kostičky nakrájená
2 káv. Lžičky koření Pěti vůní nebo Baharat nebo Ras al – Hanút
Šťáva z poloviny citronu
1 lžíce řeckého jogurtu nebo zakysané smetany
Granátové jablko – zrníčka na posypání
1.V kastrolu rozpálíme olej, vsypeme cibuli, česnek, zázvor a opékáme na mírném ohni asi 5 minut.
2.Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso přidáme koření a propláchnutou čočku, meruňky a vmícháme citronovou šťávu.
3.Zalijeme vývarem a dusíme na mírném ohni cca 20 minut. Nakonec přimícháme bylinky a jako bonus můžeme přídat polévkovou lžíci řeckého jogurtu či zakysané smetany.
Poznámka: Nebojte se posypat hotovou čočku zrníčky z granátového jablka, pokrm to krásně chuťově dotáhne.
KOKOSOVO - MERUŇKOVÉ ROHLÍČKY
100 g sušených meruněk
150 g mandlového marcipánu
120 g moučkového cukru
1 balíček vanilinového cukru
1 vejce
50 g strouhaného kokosu + 50 g na obalení
30 g bramborového škrobu
70 g bezlepkové mouky (Schar,Jizerka, Doves Farm červená)
30 g mletých mandlí (nemusí být)
1 balíček tmavé polevy nebo čokoládu na ozdobu
1.Sušené meruňky opereme v horké vodě. Povychladnutí je spolu s marcipánem nasekáme na malé kousky. Všechny sypké ingredience – mouku, cukry, kokos smícháme v míse, přidáme vejce, marcipán a nakonec meruňky.
2.Z těsta ukrajujeme malé kousky a na pomoučené ploše tvarujeme malé rohlíčky a obalujeme je ve strouhaném kokosu. Rohlíčky naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 12 minut.
3.Rohlíčky necháme vychladnout. Na ozdobení rozpustíme čokoládu. Oba konce rohlíčků namáčíme do čokolády a necháme ztuhnout. Můžeme namočené konce rohlíčků ještě obalit v kokosu.
Treska s jablky a sýrem (pro 2 osoby):
400 g treskovitých ryb
2 středně velká jablka bez jádřinců, nakrájených na plátky
100 g sýru ementálského typu
Máslo na vymazání
Sůl
1.Rybu necháme rozmrazit. Osušíme jí ubrouskem a osolíme. Ryby vložíme do máslem vymazané pečící nádoby, osolíme a poklademe plátky jablek. Navrch dáme plátky sýra a necháme zapéct.
2.Pečeme cca 20 minut na 200 stupňů.
Losos vařený v bylinkové páře:
Filety z lososa (podle počtu strávníků)
Hrst čerstvého nebo mraženého kopru (mohou být i jiné bylinky, tymián apod.)
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Olivový olej, citron
Dále budeme potřebovat hrnec, pařák, voda
1.Filety z lososa rozmrazíme. Osušíme je ubrouskem, osolíme a opepříme ze všech stran.
2.Celé filety obalíme v bylinkách nebo bylinkami vyložíme dno pařáku, na něj položíme rybu a přikryjeme je bylinkami.
3.Vaříme v páře cca 10 minut na střední plamen. V polovině času můžeme rybu obrátit, aby byla rovnoměrně upravená.
4.Rybu upravíme na talíř a polijeme olivovým olejem, můžeme zastříknout citronem.
5.Podáváme s vařenými bramborami nebo salátem z quinoi alá kuskus.
Poznámka: Na vánočním vaření jsme rybu převařili (povídali jsme a povídali….) a byla poměrně suchá. Při odkrojení vidličkou by měla být ve středu sytě růžová… Taky jsme neměli olivový olej na konečnou úpravu…