Jemný ořechový hrnečkový knedlík s pastiňákem (petrželí)
Bleskové houskové knedlíky z mikrovlnky
Linecké těsto - základní (na koláč i cukroví)
Mrkvové placičky s jogurtovým dipem
120 g moučk. cukru
120 g hl. bezlep. mouky
6 vajec
Postup:
Ušleháme sníh z 6 bílků, přidáme cukr, žloutky a nakonec mouku, dáme na plech na pečící papír a upečeme.
Po upečení zatočíme roládu i s papírem a dáme trochu vychladnout. Pak roztočíme, namažeme pudink, zpět zavineme a dáme vychladnout. (Máme-li pudink připravený předem, můžeme ho namazat rovnou na upečené těsto, pak roládu zavineme a dáme vychladnout.)
Roládu je možno pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou.
Náplň:
2 pudinky (nejlepší jsou čokoládové)
1/2 l mléka
na špičku nože másla
cukr
Uvaříme pudink.
KREMROLE
1 kelímek pomazánkového másla
1 kelímek bezlepkové mouky
Postup:
Suroviny smícháme a necháme v ledničce odpočinout (asi 1 hodinu).
Trubičky na kremrole potřeme Herou, z těsta vyválíme plát, nakrájíme na proužky široké asi 1,5 cm a natočíme na trubičky. Potřeme rozšlehaným celým vejcem a pečeme při 180°C dozlatova (asi 15 min.). Po upečení necháme trochu vychladnout, potom opatrně stáhneme kremroli z trubičky, a plníme až po úplném vychladnutí !! Z této dávky je 12 kremrolí.
Náplň:
2 bílky
14 dkg cukr moučka
Šleháme 10-15 min. ve vodní lázni, která musí stále vařit.
PIŠKOTOVÝ DORTÍK A BUBLANINA
240 g cukru
4 vejce
4 pudingy /Dr. Oetker/
2 lžičky prášku do pečiva /Dr.Oetker/
ovoce jahody, banán atd.
Postup:
Vyšleháme žloutky s cukrem. Bílky ušleháme zvlášť. K žloutkům přidáme 4 pudingy a prášek do pečiva. Pokud je těsto husté, naředíme ho kapkou vody. Těst o vlijeme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme při 180 °C v předem vyhřáté trobě. Zdobíme ovocem.
5 vajec
5 lžic tmavého třtinového cukru
5 lžic bezlepkové mouky
5 lžic oleje
1/2 prášku do pečiva
- Žloutky utřít s cukrem.
- Přidat mouku s práškem do pečiva, olej.
- Vyšlehat sníh z bílků a zlehka vmíchat k ostatním přísadám.
- Těsto nalít do vymazané formy a péct při 180 stupních cca 20 -30 min v předehřáté troubě. Kontrola špejlí nutná.
Objem lze navýšit vždy o jednu jednotku, tedy o jedno vejce více, znamená o jednotlivé lžíce surovin + 1.
Krém z kukuřičného škrobu Gustin
V 1/4 mléka rozmícháme 4 žloutky, 1 vanilkový cukr a 80 g Gustinu, vmícháme do 3/4 l vroucího mléka a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. 250 g másla (změklého nebo rozpuštěného) vyšleháme se 150 g moučkového cukru do pěny a po částech přidáme uvařený krém a zašleháme.
1 sklenka mouky Jizerka
1 sklenka polohr. kukuř. mouky
1 sklenka práškového cukru
1 vanil.cukr
1 prášek do peč.
2 vejce
1 bílý jogurt
Vše důkladně promíchat, namazat na středně velký pekáč s
peč.papírem, poklást /ne hustě/ kompot. ovocem, nebo čerstvým, posypat slabě drobenkou asi z 1-2 lžiček mouky Jizerka, 1 lžičky krup.cukru, 1 lžičky másla.
Zvolna pečeme.
BEZLEPKOVÉ LÍVANCE
1 hrnek rýžového mléka (můžete dát i normální)
1 žloutek (možno i celé vajíčko)
1 jablko i se slupkou
1 hrnek bezlepkové mouky (mouka + mišutka)
1 lžička Psylia
1 lžička vinného kamene (prášek do pečiva)
1 lžička cukru
špetka soli
Ingredience smícháme na polohusté těsto. Lžící tvoříme na pánvi lívanečky a smažíme. Ihned po usmažení obalujeme ve vanilkovém cukru se skořicí a práškovým cukrem.
Kelímek pomazánkového másla /200 g/ a kelímek Jizerky prohněteme, z těsta uděláme 2 placky, každou posypeme bezl.strouhankou, na to strouhaná jablka, posypeme rozinkami, skořic.cukrem, placky uzavřeme jako norm. štrúdl a pečeme. Všechno je rychlé a dobré. A dostupné.
(těsto lze použít i na řezy, korpus na dort i na beránka)
1 1/4 skl. krupicového cukru
2 lžíce kakaa
1/4 kg másla (lze použít i Ramu nebo jiný tuk)
6 lžic vody
Toto vše nechat za stálého míchání asi 2 min. povařit, pak nechat vychladnout.
Do vychladlého přidat:
4 žloutky
2 skl. mouky Jizerky
1 prášek do pečiva
sníh ze 4 bílků
Dát do vymazané a vysypané formy. Vychladlou bábovku potřít čokoládovou polevou (z čokolády a tuku)
(výborný je i na piškotu)
1/8 změklého másla rozšlehat s 2 malými nebo 1 velkým jahodovým (meruňkovým)kompotem, který jsme před tím slili. Šťávu doplníme vodou na 1/2 l a uvaříme s 1 vanilkovým pudinkem. Když pudink trochu vychladne, zašleháme do připraveného másla(pokud je už pudink moc vychladlý, znovu ho trochu ohřejeme, jinak by to bylo jako sražené). Krém ihned rozetřeme na vychladlé řezy a ihned posypeme nakrájenou čokoládou na hoblinky. Dáme vychladnout.
Červená řepa
Citronová šťáva nebo jablečný ocet
Cukr – čajová lžička
Kmín, sůl
Olivový olej
Tymián nebo saturejka
Feferonky 2 ks (nemusí být)
Slaný sýr typ Balkán nebo kozí čerstvý sýr apod.
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na půl centimetrové plátky. Dáme vařit s jednou lžící citr. šťávy nebo jablečného octa a jednou lžičkou cukru. Vaříme do změknutí.
Uvařenou řepu scedíme a necháme vychladnout. Zatím si vymažeme zapékací nádobu olivovým olejem a řepu na něj rozprostřeme. Posypeme kmínem příp. solí (podle toho jak slaný budeme dále dávat sýr), tymiánem nebo saturejkou (čerstvé bylinky jsou lepší).
Dále posypeme dle chuti nakrájenými suchými či čerstvými feferonkami (na 3 střední řepy, stačí cca 2 ks).
Dáme do vyhřáté trouby na 180 - 200? C. Po cca 10-15 minutách rozprostřeme na řepu na plátky nebo kostičky nakrájený sýr a dopečeme do doby až se sýr rozteče nebo až vytvoří na okrajích zlatou kůrku (Balkán).
Servírujeme teplé jako přílohu k masu nebo s bílým pečivem nebo jako vložku do baget s kuřecím masem apod.
JEMNÝ OŘECHOVÝ HRNEČKOVÝ KNEDLÍK S PASTIŇÁKEM (petrželí)
Příprava 25 minut, vaření 22 minut, cca pro 6 osob
Máslo na vymazání hrnků,
Mouka ( polohrubá sojová či kukuřičná strouhanka) na vysypání hrnků,
1 kořen pastiňáku (petržele) oloupaný,
Sůl,
3 hrnky bezlep. mouky,
3 hrnky čerstvého mléka,
3 žloutky + 3 bílky na sníh,
3 hrnky nakrájené tvrdší bezlep. housky,
Hrst nasekaných vlašských ořechů (cca 100 g)
Vymažeme 8 čtvrtlitrových hrnků máslem a vysypeme moukou či strouhankou. Kořen pastiňáku (petržele) uvaříme v osol. vodě do poloměkka, aby zůstal křupavý.
Do mísy prosijeme mouku se solí, vlijeme mléko a žloutky a umícháme hladké řidší těsto. Z bílků ušleháme pevný sníh. Pastiňák nakrájíme na drobné kostičky a spolu s kostičkami housky a nasekanými ořechy vmícháme do těsta. Nakonec zlehka zapracujeme sníh.
Naplníme hrnky do dvou třetin a naskládáme do širokého kastrolu. Okolo hrnečků opatrně nalijeme horkou vodu tak, aby sahala do půlky až tří čtvrtin výšky hrnků, přikryjeme poklicí a vaříme od začátku varu vody cca 22 minut. Já jsem je tam nechávala 25 minut.
Jeden hrnek vyndáme, knedlík kulatým nožem uvolníme od stěn, vyklopíme na prkénko a uprostřed rozkrojíme nití. Je-li uvařený, vytáhneme i další hrnečky, necháme chvíli zchladnout, knedlíky vyklopíme a rozkrájíme nití na plátky.
Pod hrnečky do kastrolu můžeme dát utěrku, aby nepraskly.
1 dýně nejlépe „Hokaido“ o váze cca 1 kg,
1 kořen petržele,
2 mrkve,
kousek celeru,
1 jablko,
1/2 velké cibule,
2 větší stroužky česneku,
2 – 3 lžíce oliv. Oleje,
5 dkg másla,
1,5 l vývaru nebo 1,5 l horké vody + 1,5 kostky zelen. bujonu
1 smetana 12 či 33% dle chuti
Nasucho opražená dýňová semínka na posypání hotové polévky.
Dýni omyjeme a rozkrojíme nebo rozčtvrtíme, vydlabeme měkkou dužninu se semínky – ta se vyhodí. Na kostičky nakrájíme pevnou dužninu (u dýně Hokaido i se slupkou).
Na másle spolu s olivovým olejem krátce osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Snížíme plamen asi na polovinu a přidáme dýni a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jedno oloupané jablko bez jádřince. Zeleninu na cibuli osmažíme cca 10 minut.
Osmaženou zeleninu zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou a rozdrobíme do ní zeleninový bujon, vše zamícháme a necháme na středním plameni vařit až do změknutí dýně ( cca 20 minut).
Polévku odstavíme z ohně a přidáme jednu smetanu. Ponorným šlehačem vyšleháme do hladka. Pokud je příliš hustá zředíme dle chuti vodou či mlékem. Můžeme přikořenit bílým pepřem a mušk. oříškem a dosolit.
Hotovou polévku můžeme ještě krátce prohřát pro spojení chutí. Na talíři posypeme opraženými slun. semínky a dozdobíme kapkou panenského oliv. oleje nebo opraženou parmskou šunkou nebo osmaženou bílou bagetou nebo rukolou – podle chuti.
Příprava 20 minut, pečení cca 25 minut
350 g bezlepk. mouky
250 g loupaných vařených brambor
1 lžíce bramb. škrobu (záleží na typu brambor)
100 g změklého másla
1 vejce
100 ml mléka
Sůl na dochucení
Vejce + mák + sezam či ořechy na posypání
1. Prolisovat vychladlé oloupané brambory. Přidat mléko, mouku máslo, vejce, sůl, škrob a propracovat v tužší těsto. Troubu přehřát na 180° C. Plech vyložit pečícím papírem.
2. Z těsta oddělujeme kousky, prsty vyválíme do provázků a na plechu motáme preclíčky . Potřeme vejcem a posypeme mákem či jiným posypem, můžeme i sýrem. Pečeme do zlatova.
300 – 400 g vařených oloupaných brambor
3 lžíce bezl. mouky
3 lžíce bramb. škrobu (dle typu brambor)
1 vejce celé
Sůl na dochucení
Prolisovat vychladlé oloupané brambory. Přidat mouku, vejce, sůl, škrob a propracovat v tužší těsto. Vyválet na pomoučené ploše dva kompaktní knedlíky, které vaříme v osol. vodě cca 20 minut. Pokud budeme válet šišky vaříme cca 6 minut (až vyplavou). Stejným způsobem zaděláme na halušky a bramb. taštičky atd.
BLESKOVÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY Z MIKROVLNKY
Bezlepkové housky, dle počtu osob
Bezlepková mouka,
Mléko či voda,
Vejce 1-2,
Prášek do pečiva ? až 1 sáček,
Sůl,
Tuk na vymazání hrnečků.
1. Housky nakrájíme, smočíme v tekutině a přidáme ostatní přísady a spojíme v řidší těsto, které plníme do 2/3 tukem vymazaných hrnečků.
2. Vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 6-7 minut při výkonu 600 W. Během vaření vyběhnou z hrnečků, ale zase se vrátí zpět!
3. Horké hrnečky s knedlíky opatrně vyndáme na prkénko, kulatým nožem uvolníme ze stěn a vyklopíme na prkénko. Po vychladnutí krájíme nití.
LINECKÉ TĚSTO – ZÁKLADNÍ (NA KOLÁČ I CUKROVÍ)
350 g hladké bezl. mouky + 150 g mletých mandlí
260 g prosátého práškového cukru
2 lžíce jabl. vlákniny
Vanilka nebo dva kvalitní vanilk. cukry
2 celá vejce
Citronová kůra z jednoho důkladně omytého či BIO citrony
1 kostka vlažného másla či hery – nastrouhat
1/2 lžičky mleté skořice
2-3 rozdrcené hřebíčky
Špetka soli
PŘÍPADNĚ ? LŽIČKY GUAROVÉ MOUKY – velmi opatrně mění chuťové vlastnosti pečiva
V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout.
Použijeme na mřížkový koláč s pikantním džemem nebo na slepované vykrajované cukroví.
Pokud místo skořice, hřebíčku a citronové kůry použijeme 2 pol. Lžíce kvalitního kakaa. Máme těsto na kakaové oválky. Pokud přidáme místo mandlové mouky namleté vlašské či lískové ořechy, dostaneme výborné ořechové těsto na ořechové cukroví.
Pokud přidáme místo citronové kůry, nastrouhanou kůru pomerančovou a slepíme pomerančovou marmeládou, polijeme čokoládou a ozdobíme kandovanou pomer. Kůrou dostaneme výborné neobvyklé cukroví.
MRKVOVÉ PLACIČKY S JOGURTOVÝM DIPEM
300 g nastrouhané omyté mrkve
2-3 celá vejce (podle velikosti)
4 vrchovaté pol. lžíce bezlepkové mouky
1 káv. lžička bezlepkového kypřícího prášku nebo 1,5 káv. lžičky vinného kamene
Sůl (podle chuti)
Pepř (podle chuti)
Kmín cca 1 pol. lžíce
Hrst nasekané sladkolisté petržele
Olej na smažení
Dip: bílý tučnější jogurt nebo zakysaná smetana, nasekaný kopr, prolisovaný stroužek česneku (bez vnitřního klíčku)
K nastrouhané mrkvi přidáme vejce, mouku, sůl, petržel, koření a prášek do pečiva. Vše zamícháme. Do rozpáleného oleje na pánev klademe polévkovou lžící hromádky mrkvové směsi, které upravíme do tvaru placiček. Smažíme pozvolna, aby byly placičky zlaté a křupavé. Po osmažení placičky klademe na ubrousek k odsátí přebytečného oleje. Podáváme s jogurtovým dipem.
Tip: Pokud chcete mít placičky aromatičtější přidejte místo petržele hrst nasekaného koriandru a místo kmínu 1 pol. lžící opraženého římského kmínu.
MUFFINY (banánové) - cca 12 muffin bez lepku, mléka a vaječného bílku
50g sádla
75g oleje
100 g cukru
2ks vajec (ev. možno i 2-3 žloutky)
200g mouky (80 mix B + 120 mix C), možno přidat i kukuřičnou, pohankovou cca 50g
1 kav. lž. vinného kamene(nebo prášek do pečiva)
rozinky (nejlépe v rumu)
2 zralé banány
(mohou být plátky mandlí, oříšky, čoko - na zdobení navrch i dovnitř)
----------------------------------------------------------------------------
1) Nejlépe den před pečením namočit rozinky do rumu.
2) Nahřát troubu na 200°C.
3) Utřít vejce s cukrem a tukem do skorobílé "kaše".
4) Přidat zralé oloupané banány - po kouskách.
5) Přidat postupně mouku smíchanou s vinným kamenem (mandlemi...).
6) Vše umixovat na polotekuté/polotuhé těsto, vmíchat
lžící rozinky v rumu.
7) Připravit si plech na muffinky a naplnit ho těstem - cca na 12 ks.
8) Dát do trouby vyhřáté na 200°C, stáhnout na 180°C, péct cca 20 - 30 minut.
50 g másla
160 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 vejce
450 g bílého bezlepkového jogurtu (použila jsem Hollandia)
200 g bezl. mouky ( 120 g Schar nebo Jizerky či jiné bezl. mouky a 80 g polohrubé kukuřičné - je to chutnější a má těsto krásně žlutou barvu)
1 balíček bezlepkového prášku do pečiva nebo 2,5 káv. lžičky vinného kamene
tuk a polohr. kukuřičná mouka nebo strouhanka na vysypání plechu
Tip: Můžeme použít i hrubě mleté ořechy nebo kokosovou moučku
400 g zralejších meruněk, vypeckovaných nakrájených na ? nebo jiné letní ovoce + polohr. kukuřičná mouka (kokos. moučka nebo mleté ořechy) na obalení.
Ovoce se v mouce pouze prohází, aby se na povrchu obalilo a nerozmáčelo těsto, nespadlo na dno bublaniny a nepřipalovalo se.
Tip: K meruňkám se dobře hodí právě kokosová moučka, pokud s ní vysypete plech na pečení a obalíte meruňky, chutě se krásně spojí.
1. Rozklepneme vejce a z bílků a trochy soli ušleháme pevný sníh.
2. Máslo necháme rozehřát v mikrovlnné troubě nebo hrnečku a po zchladnutí dáme do mísy. Přidáme oba cukry a mixujeme. Postupně přidáme žloutky - mixujeme do pěny. Po částech přidáme jogurt (dávala jsem po lžíci) a obě mouky (po lžíci) a mixujeme. Na konec přidáme a zamixujeme prášek do pečiva.
3. Po částech opatrně do těsta vmícháme sníh (už jen vařečkou nebo stěrkou).
4. Těsto vlijeme na hlubší, vymazaný a vysypaný plech. Povrch uhladíme a posypeme meruňkami nakrájenými na čtvrtky a obalenými (viz výše). Můžeme dát polovinu těsta a posypat polovinou ovoce, dát druhou vrstvu těsta a povrch posypat zbytkem ovoce.
5. Pečeme v troubě předehřáte na 160-170 stupňů cca 40 -45 minut (kontrola špejlí nutná... až se těsto přestane lepit na špejli – hlavně kolem ovoce).
6. Bublaninu necháme v pekáči vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.
BEZLEPKOVÉ ROHLÍKY - HOUSKY
1/2 kg mouky
2 vejce, nechat část na potření
250ml mléka nebo vody
3 lžíce oleje
1 balíček droždí (42g)
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 prdopeč
potřít vajíčkem- posyp podle chuti
15 minut kynout
20 minut péct s hrníčkem vody
péct na 180°C
CHLÉB
500g mouky
1/2 balíčku droždí
2 lžíce oleje
2 lžičky octa
sůl, voda (cca 450ml)
psylium nebo jinou vlákninu (namočit do části vody)
olejem vytřít formu
po vykynutí potřít vodou
péct asi 50minut s hrníčkem vody
BÍLÝ CHLÉB BEZLEPKOVÝ
Přísady:
500g Samokypřící směs bílá
300 ml vlažné vody
2 celá vejce
200 ml bílého jogurtu
2 lžíce rostliného oleje
2 lžičky instantního droždí nebo
1 balení sušeného droždí Dr.Oetker
1 lžička cukru
8 g soli
Na posypání dle chuti mák nebo
dýňová semínka (nemusí být)
Postup:
Tento recept je vhodný pro domácí pekárny i klasické trouby.
Pokud pečeme chléb v troubě, postup je následující:
Smícháme mouku, droždí, cukr a sůl. Přidáme vejce, olej a bílý jogurt. Postupně přidáváme vlažnou vodu a důkladně promícháme. Směs se zdá vcelku řídká, avšak směs tekutinu při kynutí nasaje. Těsto necháme v míse pod utěrkou v teple hodinu vykynout. Vymažeme a vysypeme formu, a těsto do ní přelijeme. (těsto je mazlavé, nejvhodnější je vyškrabat jej z mísy spatulí rovnou do pečící formy. Podle chuti lze posypat mákem nebo semínky. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 200 stupňů 35 – 40 minut. Pro naše pečení jsme použili větší formu než bylo nutné, těsto se proto rozběhlo a chléb je nižší.