NOVINKY

arr3Zřízení pacientské rady na MZ27.10.2017 Jsme rádi, že při Ministerstvu zdravotnictví opět vznikla Pacientská rada. Máme v ní... arr3Nová bezlepková kuchařka27.10.2017 Právě byla vydána další bezlepková kuchařka. Autorkou je Zdeňka Mazúrová: Bezlepkové... arr3VÁNOČNÍ KURZ BEZLEPKOVÉHO VAŘENÍ17.10.2017 Na sobotu 25. listopadu pro Vás připravujeme vánoční kurz bezlepkového vaření. ... arr3Nové oddělení "Zdravý svět" v Globusu12.10.2017 Od října najdete v Globusu České Budějovice výrazně rozšířenou nabídku bezlepkových a... arr3Penny zavádí do stálého sortimentu bezlepkové výrobky5.10.2017 Od čtvrtka 5.10. nabízí Penny v akčním letáku bezlepkové výrobky. Bezlepky budou... arr3Draci v hrnci o bezlepkové dietě4.10.2017 Dětský pořad o vaření na Déčku České televize odvysílal pořad o bezlepkové dietě: Věřte,... arr3Pozvánka na setkání celiaků v Brně2.10.2017 Příští týden se bude v Brně opět konat Setkání celiaků, pozvánku na akci najdete zde.... arr3Povídání o SJC v Českém rozhlasu České Budějovice27.7.2017 Ve středu 26.7.2017 od 14 h byla hostem v ČRo ČB Marie Škopková. V rozhovoru s Evou... arr3Akce na bezlepkové výrobky v Penny23.6.2017 Penny má v nabídce od 22.6. do 25.6. některé bezlepkové výrobky. V letáku má ale chybu.... arr3Bezlepkové hot dogy u Shell20.6.2017 Možná už jste vyzkoušeli bezlepkovou svačinu na benzínových stanicích Shell. Více... arr3Mražené bezlepkové knedlíky20.6.2017 Mražené bezlepkové knedlíky Don Peppe je možno zakoupit v supermarketech. Více informací... arr3Nové bezlepkové pivo26.5.2017 V červnu bude uvedeno na trh nové bezlepkové pivo z Pivovaru Ferdinand. Více informací... arr3Akce pro bezlepkáře v Praze22.5.2017 V sobotu 27.5. 2017 se uskuteční v Praze velká akce pro bezlepkáře 12. Fórum... arr3Bezlepkové lívance a další výrobky v Globusu13.5.2017 V restauraci Globus je možné až do 24.5. koupit bezlepkové cizrnové lívance s horkým... arr3Den bezlepkových a bezlaktózových výrobků v Ternu10.5.2017 V pátek 12.5. se v Ternu v Českých Budějovicích uskuteční od 10 h do 17 h akce "DEN... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu2.5.2017 Ve středu 10.5. od 17,30h se v Globusu uskuteční další bezlepkové odpoledne, leták k akci... arr3Plánek nemocnice7.4.2017 Pro všechny, kteří se v sobotu účastní setkání bezlepkářů, přikládáme plánek nemocnice... arr3Pozvánka na setkání bezlepkářů - 8.dubna 201727.3.2017 Všichni členové SJC dnes dostanou na svůj email podrobnější informace k připravovanému... arr3Nový katalog CELIATICA15.3.2017 V březnu byl vydán nový tištěný katalog CELIATICA s přehledem ověřených bezlepkových... arr3Připravujeme pro vás "Setkání bezlepkářů"3.3.2017 Všichni bezlepkáři, kteří se chtějí dozvědět novinky z bezlepkového světa, zarezervujte si... arr3VZP přibývá pojištěnců s celiakií1.3.2017 Přispívá totiž již několik let na nákup bezlepkových surovin dětem do 18 let a studentům... arr3Kilové balení bezlepkové mouky Nominal se slevou28.2.2017 Bezlepková mouka Nominal je nyní v kilovém balení za zvýhodněnou cenu. Díky svému... arr3Altuální nabídka v Globusu - výrobky bezlepkové, se sníženým obsahem laktózy, bio, vegan, raw23.2.2017 Od 23.2. do 14.3. má Globus v akční nabídce zdravé potraviny- bezlepkové, se sníženým... arr3Alergie x intolerance23.2.2017 Včera odvysílala ČT1 pořad věnovaný potravinovým alergiím a intolerancím. Podívat se... arr3Bezlepkové a bezlaktózové výrobky v Lidlu15.2.2017 Lidl má od čtvrtka 16.2. v akci bezlepkové a bezlaktózové... arr3Bezlepkový pohankovo-kukuřičný perník s lepkem17.1.2017 Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistila, že v bezlepkovém perníku... arr3Dárek k bezlepkovému jídlu v Globusu2.12.2016 V pátek a v sobotu dostanou zákazníci v restauraci Globus k bezlepkovému jídlu... arr3Informace pro členy SJC4.11.2016 Všichni zaregistrovaní členové SJC by měli mít ve svých mailových schránkách informace o... arr3Podzimní bezlepkové akce14.10.2016 Pacientské organizace, se kterými spolupracujeme, pořádají velké podzimní akce pro... arr3Bezlepkový rodinný oběd v Globusu15.9.2016 Bezlepkový rodinný oběd je název akce, kterou  pro Vás připravila firma Extrudo ve... arr3Nové druhy bezlepkové mouky u Adveni Medical11.9.2016 Firma Adveni Medical připravila od září sedm nových druhů bezlepkové mouky, více na ... arr3Akce na bezlepkové výrobky v Globusu9.9.2016 V Globusu v Českých Budějovicích můžete od 8.9. do 27.9. 2016 zakoupit bezlepkové výrobky... arr3Akce na bezlepkové výrobky v supermarketech TESCO8.9.2016 V supermarketech Tesco najdete řadu bezlepkových výrobků v akci:... arr3Nová bezlepková restaurace v Českých Budějovicích17.8.2016 Od května můžete v Českých Budějovicích naštívit novou bezlepkovou restauraci Secrets.... arr3Den bezlepkových výrobků v Ternu České Budějovice6.5.2016 Jako minulý rok, i letos se zúčastníme prezentací a ochutnávek bezlepkových a... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu České Budějovice5.4.2016 V úterý 19.4. se koná v Globusu České Budějovice další bezlepkové odpoledne. Akce se... arr3Tábor u koní pro děti s bezlepkovou dietou30.3.2016 Jezdecká škola Pegas v Bílovicích pořádá již 19. ročník letních pobytů, přičemž poslední... arr3Schar výrobky v Tescu se slevou29.3.2016 Schar na svých FB stránkách uvádí, že ve dnech 30.03.- 12.04.2016 budou produkty Maestro... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření pro začátečníky8.3.2016 V sobotu 12.3. 2016 se uskuteční další kurz bezlepkového vaření. Kurz bude určen novým... arr3Fota ze setkání bezlepkářů a zprávy JTV6.3.2016 Děkujeme všem, kteří se včera zúčastnili našeho setkání. O našem setkání informovala i... arr3Plánek areálu Nemocnice České Budějovice, a.s.28.2.2016 Pro všechny, kteří se v sobotu účastní setkáni bezlepkářů, přikládáme plánek... arr3Setkání jihočeských bezlepkářů17.2.2016 Rádi bychom pozvali všechny členy i ostatní bezlepkáře na další bezlepkové setkání, které... arr3Varování SZPI před nebezpečnými bezlepkovými výrobky6.2.2016 SZPI zveřejnila na svém webu varování pro spotřebitele: Devět šarží čirokových produktů... arr3Bezlepková nabídka v Globusu3.2.2016 Od čtvrtka 4.2. do středy 10.2. můžete v Globusu nakoupit řadu bezlepkových a... arr3Akce a ochutnávka v Ternu České Budějovice21.1.2016 Ve čtvrtek 28.1. proběhne v Ternu akce, během které budete moci ochutnat a koupit... arr3SJC je od roku 2016 členem Asociace nestátních neziskových organizací JK14.1.2016 Naše sdružení se od tohoto roku stává členem Asociace nestátních neziskových organizací... arr3Co je nového bezlepkového na trhu?4.1.2016   http://www.celiakie-jih.cz/celiakie-jih/17-INFORMACE-A-CLANKY/73-Zajimave-informace ... arr3Odpovědi českých odborníků na nejčastější mýty o bezlepkové dietě3.1.2016 Článek najdete v sekci Informace na našem webu:... arr3PF 20161.1.2016 Přejeme všem bezlepkářům  do nového roku vše nejlepší, hodně štěstí a pevné zdraví! Jsme... arr3Vánoční soutěž s Doves Farm22.12.2015 Je těsně před Štedrým dnem a Vy máte bezlepkově napečeno? Podělte se s námi o svůj... arr3Dotazník - Bezlepkové stravování ve školách v Jihočeském kraji8.12.2015 Pomozte nám zjistit aktuální situaci s bezlepkovým stravováním ve školách v Jihočeském... arr3Brožura o celiakii a bezlepkové dietě od Labety19.11.2015   Pro ty, kteří nestihli u Labety nákup bez dopravného, alespoň něco ke čtení... arr3Den dopravy zdarma u Labety18.11.2015 Pokud si u firmy Labeta objednáte od 12h 18. 11. do 12h 19. 11. 2015, nebude Vám... arr3Autogramiáda k "Radčině kuchařce bez lepku"9.11.2015 Autorka bezlepkové kuchařky Radka Vrzalová Vás zve na autogramiádu své... arr3Nová bezlepková kuchařka31.10.2015 V těchto dnech vychází u nakladetelství Grada "Radčina kuchařka bez lepku" naší členky... arr3Dotazník - Bezlepkové stravování ve školách v Jihočeském kraji11.10.2015 Pomozte nám zjistit aktuální situaci s bezlepkovým stravováním ve školách v Jihočeském... arr3Den bezlepkových výrobků v Ternu6.5.2015 Zveme všechny bezlepkáře na akci "Den bezlepkových výrobků v Ternu". Akce se bude konat ve... arr3Českobudějovický Deník napsal o schůzce bezlepkářů6.4.2015 Českobudějovický Deník napsal o setkání bezlepkářů, které pořádalo naše sdružení. Článek... arr3Článek ze setkání bezlepkářů v Deníku29.3.2015 Zítra - v pondělí 30.3. vyjde v Českobudějovickém deníku na straně osm článek o setkání... arr3Kurz bezlepkového vaření s firmou Nominal25.2.2015 Na sobotu 28.2. od 14ti hodin jsme pro Vás připravili další kurz bezlepkového vaření,... arr3Setkání bezlepkářů - nový březnový termín15.2.2015 Náhradní termín za odložené setkání bezlepkářů bude 7. března. Program se podařilo... arr3Sobotní setkání kvůli epidemii chřipky přeloženo5.2.2015 Z důvodu epidemie chřipky bylo nutné setkání přeložit na jiný termín, akce 7.2. se konat... arr3Pozvánka na setkání bezlepkářů 7.2.201521.1.2015 Rádi bychom Vás pozvali na další setkání všech, kteří musí ze zdravotních důvodů... arr3Dotazník k bakalářské práci7.1.2015 Studentka Barbora Parýzková z JČU Vás prosí o vyplnění dotazníku pro bakalářskou práci.... arr3PF 20151.1.2015 Všem našim členům, bezlepkářům i příznivcům přejeme v novém roce hodně štěstí a hlavně... arr3Bezlepkové výrobky budou mít nižší sazbu DPH - 10%26.12.2014 Poslanci na své předvánoční schůzi schválili zařazení bezlepkových výrobků do nově... arr3Dotazník firmy Adveni21.12.2014 Firma Adveni se na nás obrátila s prosbou o vyplnění průzkumového dotazníku o výrobním... arr3Bezlepkový trh v Praze29.11.2014 Bezlepkové předvánoční nákupy včetně vánočního cukroví můžete uskutečnit na Bezlepkovém... arr3Jídelníček bezlepkového dítěte28.11.2014 Obrátila se na nás studentka s prosbou o pomoc s dotazníkem pro bakalářskou... arr3Kurz bezlepkového vaření v Praze24.11.2014 Ty z Vás, kteří se chystáte na předvánoční výlet do Prahy, by mohla zaujmout nabídka... arr3Předvánoční kurz bezlepkového vaření22.11.2014 Na prosinec jsme pro Vás připravili další kurz bezlepkového vaření. Kurz se bude konat... arr3Bezlepkové ovesné sušenky Dovesfarm17.11.2014 Od dovozce Jany Hromádkové, která dováží anglické bezlepkové produkty Doves Farm, můžete... arr3Labeta má nový web2.11.2014 Před pár dny spustila společnost Labeta nové webové stránky, tisková zpráva ke stažení... arr3Dotazník k diplomové práci27.10.2014 Studentka LF OU v Ostravě nás požádala o spolupráci při vyplnění dotazníku. Dotazník a... arr3Bezlepkové Tesco25.10.2014 Máme pro Vás dobrou zprávu!  Po Globusu, Albertu a Jednotě se také Tesco rozhodlo... arr3Další spolupracující obchod s bezlepkovými produkty11.10.2014 Další obchod s bezlepkovými výrobky nabízí našim členům nákupy se slevou 5%: Zdravá... arr3Nové bezlepkové a bezlaktózové nanuky a zmrzliny v Globusu5.8.2014 V Globusu si nyní mohou mražené dobroty vybrat i zákazníci, kteří nemohou laktózu. Globus... arr3Bezlepkové výrobky v Ternu ČB27.7.2014 Terno České Budějovice nabízí od minulého týdne svým bezlepkovým zákazníkům rozšířený... arr3Návrh na příspěvek na bezlepkovou dietu21.6.2014 Zaznamenali jsme dobrou zprávu pro celiaky - návrh na finanční příspěvek na bezlepkovou... arr3Příspěvek na nákup bezlepkových potravin21.5.2014 Pojištěnci VZP už konečně vědí, jak a kdy mohou žádat o... arr3Bezlepkové Hřiště BezBot21.5.2014 Všechny děti členů SJC zveme na Bezlepkové dopoledne v Hřišti BezBot. Zlevněné vstupné... arr3Bezlepkové povídání8.5. 2014 Přijďte si popovídat o celiakii, bezlepkové dietě a životě s ní. V pondělí 12.5. od... arr3Bezlepkové výrobky v květnu v DM drogerii1.5.2014 Drogerie DM zařadila do květnové slevové akce i bezlepkové výrobky. Leták si můžete... arr3Bezlepkové výrobky v Tescu27.4.2014 Od středy 23.4. najdete v hypermarketu Tesco bezlepkové výrobky se slevou. Letáky lze... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu10.4.2014 Každoroční bezlepkové odpoledne se bude konat v restauraci hypermarketu Globus České... arr3Výzva NRZP - Příspěvek na péči7.4.2014 Od: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR <nrzpcr@nrzp.cz> Komu: Národní... arr3Dotazníky studentek25.3.2014 Opět se na nás obrátily studentky VŠ s prosbou o vyplnění dotazníku k jejich závěrečné... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření12.3.2014 Podrobnosti ke konání kurzu najdete na hlavní straně.    ... arr3Dotazník pro celiaky4.3.2014 Oslovila nás studentka VŠE, Fakulty managementu v Jindřichově Hradci, Marie Kalistová,... arr3Dětský tábor pro bezlepkáře3.3.2014 Děti s bezlepkovou dietou se mohou zúčastnit dětského tábora ve Velkých Skalinách u... arr3Jihočeská televize o bezlepkové dietě  22.2.2014 Jihočeská televize odvysílala rozhovor o bezlepkové dietě s naší členkou paní Radkou... arr3Setkání celiaků 25.1. ve zpravodajství Jihočeské televize27.1.2014 Reportáž ze sobotního setkání našeho sdružení si můžete stáhnout... arr3Informace k výrobkům firem, prezentujících na setkání celiaků 25.1.201412.1.2014 Přehled výrobků a jejich složení najdete v přílohách: POEX Adveni: příloha1,... arr3Setkání celiaků 25.1.9.1.2014 Další setkání celiaků, pořádané naším sdružením, se uskuteční v sobotu 25.1.2014. Program... arr3Tříkrálová bezlepková inspirace6.1.2014 Vyzkoušejte léty prověřené bezlepkové recepty naší členky, paní Kamily Bláhové. Nejčastěji... arr3PF 20141.1.2014 Všem našim členům, čtenářům i ostatním příznivcům přejeme v novém roce hodně zdraví,... arr3Slevy od firmy Balviten12.12.2013 U firmy Balviten můžete až do pondělí 16.12. využít výhodných slevových nabídek. Více... arr3Projekt "Stravujeme se společně" na portálu Jídelny.cz7.12.2013 Článek o projektu najdete na http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1401 ... arr3Kurzy bezlepkového vaření, pečení4.12.2013 Kurzy bezlepkového vaření jsou za námi. Recepty ke stažení zde: 16.11.2013, 30.11.2013,... arr3Nový katalog Celiatica 2013/20149.11.2013 V lékárnách můžete zakoupit nový katalog Celiatica od firmy Eurozona na rok 2013-2014.... arr3Prezentace pilotního projektu bezlepkového stravování27.10.2013 Ve čtvrtek 17.10.2013 proběhlo setkání zástupců Asociace Školních Jídelen ČR (AŠJČR),... arr3VZP navýšila limit na bezlepkovou dietu23.10.2013 http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/vzp-navysila-letosni-limit-na-bezlepkovou-dietu-o-3-mi... arr3Mouka Jizerka v Globusu se slevou16.10.2013 Od 17.10. do 23.10. je v hypermarketu Globus k dostání zlevněná mouka Jizerka - zelená i... arr3Bezlepkové paštiky JEAN BRUNET15.10.2013 Pokud máte rádi paštiky, můžete vyzkoušet ty od francouzského výrobce JEAN... arr3Pozor na bezlepkové kroužky s lepkem10.10.2013 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že Amaranth Kroužky... arr3Přirozeně bezlepkové výrobky firmy Adveni - e-shop9.10.2013 Česká výrobní firma ADVENI medical se zabývá výrobou bezlepkových směsí na pečení z... arr3Nové pudingy bez lepku od firmy Amylon2.10.2013 Česká firma Amylon uvedla na trh novinku - pudingy bez lepku s příchutěmi vanilka a... arr3Bezlepková poradna v Globusu28.9.2013 Držíte bezlepkovou dietu, potřebujete se o ní dozvědět více? Pak si Vás dovolujeme... arr3Nová sleva pro členy našeho sdružení27.9.2013 Kromě výhodnějších cen pečiva pro naše členy, nabízí firma Vital gastro s.r.o. i slevu na... arr3Projekt "Stravujeme se společně" na ČRo ČB20.9.2013 Rozhlasový rozhovor o našem projektu pro malé bezlepkáře najdete v sekci... arr3Setkání celiaků v Brně16.9.2013 Brněnské sdružení celiaků pořádá jako každý podzim 19.10. setkání celiaků s přednáškami... arr3Bezlepkové recepty v magazínu Albert7.9.2013 Vyzkoušejte bezlepkové recepty z magazínu... arr3Zajímavý bezlepkový blog5.9.2013 Zajímavý blog o bezlepkové cestování, vaření. http://zijemebezlepku.blogspot.cz/ ... arr3Užitečné rady pro bezlepkové cestování3.9.2013 Využijte zajímavé tipy od naší členky, paní Holubové: Itálie Pokud cestujete do Itálie,... arr3Bezlepková mražená pizza v Globusu31.8.2013 Českobudějovický Globus začal prodávat bezlepkovou mraženou pizzu od firmy FrostFood, ks... arr3Bezlepková legislativa22.8.2013 Začínáte s bezlepkovou dietou? Nejste si jistí, co přesně znamenají pojmy - bez lepku, s... arr3Databáze bezlepkových potravin18.8.2013 Potřebujete se přesvědčit, že výrobek je bezlepkový? Pomůže Vám databáze bezlepkových... arr3Kurz bezlepkového vaření5.8.2013 Začínáte s bezlepkovou dietou a chcete se naučit bezlepkově vařit? V Chotěboři se koná... arr3Možnost bezlepkové dovolené31.7.2013 Pokud ještě nevíte, kam na dovolenou, můžete využít tip, který nám přišel... arr3Nová možnost bezlepkového stravování23.7.2013   Od června začala v Českých Budějovicích působit v oblasti dietního a bezlepkového... arr3Nové recepty na pečivo a knedlíky19.7.2013 Jedete na dovolenou? Vyzkoušejte nové recepty na houstičky, chléb, knedlíky. Máte i vy... arr3Vyjádření restaurace Greenhouse18.7.2013 Dobrý den, dodatečně se ještě jednou omlouváme za vzniklé nedorozumění s naší ... arr3Bezlepkové s lepkem? Ano, v Greenhousu11.7.2013 Včera jsme dostali zajímavý email od naší členky, paní Trsové. Nejdříve si důkladně... arr3Bezlepkové těstoviny v Lidlu8.7.2013 Lidl zařadil do svého sortimentu bezlepkové těstoviny - 500g za 33,90 Kč. Najdete je v... arr3Bezlepková jídla již ve všech Globusech3.7.2013 Globus rozšířil nabídku bezlepkových jídel do všech svých restaurací. Více informací... arr3Dobroty pro bezlepkové školáky za vysvědčení28.6.2013 Jak odměnit bezlepkové školáky za vysvědčení? Inspirujte se recepty bez lepku a laktózy:... arr3Sleva v Globusu20.6.2013 Ode dneška zlevnil GLobus bezlepkové směsi na chléb od Jizerských pekáren na 39,90... arr3Článek o celiakii v časopisu Blesk Zdraví14.6.2013 V červnovém vydání časopisu Blesk Zdraví vyšel článek o celiakii. Příští týden bude ke... arr3Bezlepkové dobroty ke Dni dětí31.5.2013 Už víte, jakou dobrotu připravíte svým malým bezlepkářům ke Dni dětí? Máme pro Vás... arr3Nový příspěvek ZPMV pro děti od 7 do 15 let30.5.2013 Více se dozvíte v sekci Zdravotní pojišťovny. ... arr3Recepty z proběhlého kurzu vaření28.5.2013 Recepty z kurzu vaření s tématem cestování ke stažení zde. Fota najdete během několika... arr3Nový bezlepkový e-shop23.5.2013   V Českých Budějovicích zahájil provoz nový bezlepkový e-shop: Anna's Gluten Free... arr3Jak upéct chutný bezlepkový chléb19.5.2013 Dnes je třetí květnová neděle, to znamená, že dnes slavíme Mezinárodní den celiakie. Co... arr3Bezlepkové výrobky firmy POEX17.5.2013 Pokud rádi mlsáte a křupete, jistě jste už objevili dobroty od firmy POEX. V příloze... arr3Kurz bezlepkového vaření, pečení12.5.2013 V sobotu 25.5. se uskuteční další kurz bezlepkového vaření pro naše členy. Téma bude:... arr3Bezlepkový recept pro sváteční den7.5.2013 Vyzkoušejte recept na slané bezlepkové krekry - zde.   Krekry budeme připravovat na... arr3Recept na prvomájový koláč - bez lepku a laktózy1.5.2013 Vyzkoušejte rychlý a dobrý recept na moučník bez lepku a bez laktózy - litý mandlový koláč... arr3Nové bezlepkové kuchařky30.4.2013 Vyzkoušejte nové bezlepkové recepty a doporučte nám ty nejlepší.   České bezlepkové... arr3Jizerské pekárny o SJC24.4.2013 Jizerské pekárny napsaly o našem sobotním setkání: http://www.jipek.cz/ ... arr3Slevy pro členy sdružení v Klásku na Vltavě23.4.2013   Od 1.5. bude členům Sdružení jihočeských celiaků po předložení kartičky poskytována... arr3Rozhovor na portálu www.proalergiky.cz20.4.2013 Rozhovor s naší členkou, paní Radkou Vrzalovou, která vyhrála soutěž o nejlepší... arr3Novinka - Bezlepkové rýžové špecle11.4.2013   Jihočeská firma Jenix uvádí na trh novinku - bezlepkové rýžové špecle. Výrobky jsou... arr3Výherní recept na bezlepkový mazanec8.4.2013 Recept z našeho kurzu Velikonočního vaření vyhrál soutěž na... arr3Bezlepkový Světový den Schar6.4.2013 Firma Schar pořádá společenskou akci: Bezlepkový Světový den Schar. Více informací v... arr3Celiakie na ČT 1 a Primě5.4.2013 V sekci Celiakie v médiích najdete odkazy na reportáže ČT 1 a Primy z tohoto... arr3Reportáž ČT o lepku v uzeninách4.4.2013 ČT 1 odvysílá dnes, ve čtvrtek v 17, 45 v pořadu Černé ovce, reportáž o lepku v... arr3Novinky od CB Menu3.4.2013 Firma Cb Menu, která se zabývá prodejem sterilovaných bezlepkových jídel, spustila nové... arr3Bezlepková velikonoční inspirace28.3.2013 Už máte vybraný recept na Velikonoce? V sekci Bezlepkové recepty se můžete... arr3Rady, jak péct s Jizerkou27.3.2013 Zdravím všechny,   níže uvedené řádky prosím berte jako osobní zkušenosti mé a mých... arr3Recepty z Velikonočního kurzu vaření26.3.2013 Recepty z Velikonočního kurzu vaření, který se konal 9.3., si můžete stáhnout zde. Ve... arr3Pozvánka na schůzku SJC23.3.2013   Již za měsíc  - 20.4. pořádá  SJC další setkání celiaků. Prezentovat se budou... arr3Novinka - Bezlepková jídla v restauraci Globusu v ČB21.3.2013 Globus v Českých Budějovicích nabízí každý den ve své restauraci jedno bezlepkové... arr3Prodlouženo - Výzva pro rodiče bezlepkových dětí z ČB20.3.2013 Výzva pro rodiče malých bezlepkářů byla prodloužena do 27.3. Informační letáky se díky... arr3Recept na svatební koláčky19.3.2013 Recept na výborné svatební koláčky, které mohli ochutnat účastníci kurzu bezlepkového... arr3Celiakie na ČT 2416.3.2013 V sekci Informace a články, Celiakie v médiích najdete reportáž o celiakii, kterou... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu13.3.2013 V Globusu v Českých Budějovicích proběhne i  letos "Bezlepkové odpoledne", kde se bude... arr3Jaké bezlepky lze koupit v Albertu?10.3.2013 Na webu www.albert.cz si můžete zjistit, jaký bezlepkový sortiment má Albert ve vaší... arr3Ikea stahuje z prodeje mandlové dorty6.3.2013 Ikea stahuje z prodeje mandlové dorty kvůli obsahu fekálních bakterií. Více informací na... arr3České bezlepky v Americe4.3.2013 Přečtěte si o úspěchu českého výrobce Emco v Americe, více v sekci Informace a... arr3Příspěvky zdravotních pojišťoven 20131.3.2013 Přehled příspěvků jednotlivých zdravotních pojišťoven pro celiaky na rok 2013 najdete na... arr3Výzva pro rodiče bezlepkových dětí z ČB27.2.2013 Máte bezlepkové dítě, které navštěvuje MŠ nebo ZŠ v ČB? Ozvěte se nám, leták ke... arr3Pozvánka na schůzku SJC26.2.2013 SJC pořádá 20.4. další setkání celiaků, na které zve všechny své členy a příznivce.... arr3Nestlé a bezlepková dieta17.2.2013 Informace firmy Nestlé ke značení jejich bezlepkových výrobků najdete... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření12.2.2013 Na sobotu 9.3. připravujeme další kurz bezlepkového vaření. Zájemci si mohou vybrat ze... arr3Slevy bezlepkových výrobků v Globusu11.2.2013 Od zítřka, 12.2. bude v Globusu zlevněný bezlepkový chléb Rustico od Scharu na 69,90 Kč.... arr3Ohlédnutí za podzimním a zimním kurzem vaření11.2.2013 Našich kurzů vaření se hojně zúčastňují nové členky, maminky bezlepkových dětí. Zde si... arr3Valentýnské bezlepkové řezy9.2.2013 I Valentýn může být bezlepkový, recept ke stažení zde.    ... arr3Nový bezlepkový e-shop4.2.2013 Německé bezlepkové výrobky značky Bio Schnitzer najdete na novém webu a... arr3Další bezlepková novinka od Jipeku31.1.2013 Od konce ledna jsou nově v Globusu k dostání 2 bezlepkové novinky od Jipeku: Mufiny... arr3Nový bezlepkový e-shop26.1.2013 Vyzkoušejte nový bezlepkový jihočeský e-shop http://www.havita.cz/cs/ ... arr3Recept na chlebové placky23.1.2013   Recept od naší členky, paní Vrzalové, ke stažení zde.    ... arr3Zeleninový bar a Bioobchod na nové adrese21.1.2013 Zeleninový bar a Bioobchod, kde můžete nakupovat na naše členské průkazky se slevami,... arr3Článek o bezlepkovém stravování v Praze11.1.2013   Na tomto odkazu si můžete přečíst článek o možnostech bezlepkového stravování v... arr3Bezlepkové novinky od CB Menu10.1.2013 Firma CB menu nabízí dvě bezlepkové novinky: Dršťkovou polévku a jednoporcové speciály -... arr3Bezlepkové novinky v Albertu8.1.2013 V prodejnách Albert najdete další nové bezlepkové výrobky. Více informací zde. Poznámka:... arr3Vítejte na našem webu v novém roce!7.1.2013 Za celý "organizační tým"(až šest maminek) Vám přejeme v roce 2013 hodně zdraví, štěstí a... arr3Nové bezlepkové pivo Bernard19.12.2012 Bernard vaří pivo už i pro celiaky - zpráva přímo z pivovaru Rodinný pivovar... arr3Novinka od Jipeku15.12.2012 Od 1. prosincce 2012 prodává JIPEK bezlepkové pečivo k rychlému a bezpečnému dopečení:... arr3Výprodej Dovesfarm13.12.2012 Firma Dovesfarm nabízí za výprodejové ceny Rýžovou mouku bez lepku za 29 Kč ... arr3Nový web s bezlepkovými recepty8.12.2012   Pokud Vás zajímají nové bezlepkové recepty, dostali jsme tip na nový web... arr3Vylepšení receptu na bílý chléb Doves Farm5.12.2012   V listopadu jsme uveřejnili recept na bílý chléb z mouky Doves Farm. Naše členka a... arr3Recepty z podzimního a vánočního kurzu vaření3.12.2012   Recepty ke stažení zde a zde.    ... arr3Recepty - perníková bábovka, tvarohové hvězdičky1.12.2012 Naše členka, paní Marková, nám poslala své oblíbené recepty. PERNÍKOVÁ BÁBOVKA 1 a... arr3Jizerka v Globusu za 70 Kč30.11.2012 Oblíbená bezlepková mouka Jizerka je k dostání v Globusu v ČB za 70 Kč. Akce platí do... arr3Článek o bezlepkovém stravování26.11.2012 V úterý 20.11. vyšel v Deníku pro jižní Čechy článek o bezlepkovém stravování, na kterém... arr3Hotová bezlepková jídla25.11.2012   Bezlepková hotová vakuovaná jídla si můžete zakoupit na... arr3Vánoční kurz vaření22.11.2012   Vánoční kurz vaření se bude konat v sobotu 1.12. od 14h. Vařit a péct se budou... arr3Celiakie na Slovensku11.11.2012   Pro informaci a inspiraci se podívejte na web slovenských... arr3Bezlepkový festival na Slovensku9.11.2012   Od našich slovenských bezlepkových kolegů jsme dostali pozvánku na bezlepkový... arr3Recept na bílý chléb Dovesfarm7.11.2012   Recept ke stažení zde.  ... arr3Nová sekce - Bezlepkové kuchařky  5.11.2012 Připravujeme novou sekci Bezlepkové kuchařky, ve které bychom Vám rádi poskytli... arr3Rohlíky Dovesfarm3.11.2012   Vyzkoušejte nový recept na rohlíky z mouky Dovesfarm. Recept ke stažení zde:... arr3Jakou podporu mohou dostat rodiče malého celiaka?1.11.2012 Přehled, o jakou podporu od státu mohou žádat rodiče dětí-celiaků najdete na webu... arr3Bezlepková dieta na ČT1 - stažení pořadu28.10.2012   Kdo nestihl shlédnout pořad Černé ovce o bezlepkové dietě, je možné si ho přehrát... arr3Kurzy bezlepkového vaření27.10.2012 Příští sobotu 3.11. se bude konat další kurz bezlepkového vaření. Vařit se bude... arr3Bezlepková dieta na ČT124.10.2012 Pořad Černé ovce na ČT1 bude věnován bezlepkové dietě. Vysílat se bude ve čt 25.10. od... arr3Dietní stravování ve školních jídelnách22.10.2012   ČT 1 odvysílala 26. 9. 2012 reportáž o bezlepkovém stravování dětí ve školních... arr3Dobré a rychlé recepty k vyzkoušení21.10.2012 Vyzkoušejte oblíbené recepty naší členky paní Pavlů. Jezdí za námi do ČB až z Telče a... arr3Pampeliška - nový obchod s bezlepkovým sortimentem v ČB19.10.2012 Tip od naší členky paní Pilátové na nový obchod s bezlepkovým sortimentem v ČB v Besedě,... arr3Jogurtová buchta - úprava receptu18.10.2012 Paní Hromádková z Dovesfarm, nám napsala, že jogurtová buchta, kterou měli na ochutnávce... arr3Nové bezlepkové výrobky v Globusu14.10.2012 Tip od naší členky paní Kolářové na nové bezlepkové výrobky v Globusu. Firma Extrudo: ... arr3Setkání celiaků v Českých Budějovicích10.10.2012   Nezapomeňte, že tuto sobotu 13.10. od 14h se uskuteční schůzka našeho... arr3Pozvánka na podzimní bezlepkový trh v Praze3.10.2012   Společnost pro bezlepkovou dietu o.s. pořádá v neděli 18. 11. 2012 na Toulcově dvoře... arr3Nevhodný chléb pro celiaky1.10.2012   Jedna ze členek našeho sdružení při koupi dvoukvasového pšenično-žitného chleba... arr3Nový katalog Celiatica 2012/201313.9.2012 Od 1.9.2012 je v lékárnách k dispozici nový katalog Celiatica 2012/2013. Katalog si... arr3Nové číslo účtu sdružení7.9.2012 Sdružení bude mít od 16.9.2012 nové číslo účtu: 253492154/0300. Důvodem jsou výhodnější... arr3Sleva na bezlepkové výrobky v Intersparu6.9.2012 Od 5.9. do 11.9. zlevnil Interspar výrobky Bio a Naturpur, ve kterých jsou zahrnuty i... arr3Schůzka Sdružení jihočeských celiaků2.9.2012 Další schůzka Sdružení jihočeských celiaků o.s. se uskuteční v sobotu 13. října 2012 od... arr3Nová směs od Alimpeku - chléb s pohankou21.8.2012 Českobudějovická firma Alimpek uvádí na trh nový výrobek pro celiaky: Procelia - Chléb s... arr3Balviten-prémiový balíček, věrnostní program15.8.2012 Firma Balviten připravila pro své nové zákazníky "Prémiový balíček" bezlepkových výrobků... arr3Doves Farm-Bio a bezlepkové výrobky30.7.2012 Anglické bezlepkové směsi mají nové české webové stránky, http://www.dovesfarm.cz/,... arr3Nová bezlepková kuchařka25.7.2012 Přirozeně bez lepku a bez mléka od autorky Ilony Dostálové. Recepty z přirozeně... arr318.7.2012;Bezlepkové receptyV sekci Bezlepkové recepty najdete mnoho osvědčených receptů. Dva z nich, jogurtovou bublaninu a... arr313.07.2012; Bezlepkové výzvyAbychom ani přes léto nazaháleli, posíláme několik podnětů ke spolupráci. 1) V našem sdružení stále... arr312.07.2012; Anglické bezlepkové směsiV prodejnách Kaufland je možno zakoupit nové bezlepkové směsi od anglické firmy Doves... arr329.6.2012; O bezlepkové dietě v DeníkuDostali jsme možnost seznámit čtenáře Deníku pro jižní Čechy s principy bezlepkové diety, naším... arr331.5.2012; Bezlepková poradna aneb celiaci celiakůmV sobotu 26.5. se v Globusu v ČB konala akce Bezlepková poradna - první společná akce, pořádaná... arr330.5.2012; Perník Procelia za akční cenu!Firma Alimpek nabízí členům SJC po předložení členské průkazky Procelia Perník se slevou-kvůli jeho... arr316.5.2012; Držíte bezlepkovou dietu nebo Vás tato dieta zajímá v rámci zdravého životního stylu?Pak si Vás dovolujeme pozvat na akci pořádanou naším sdružením, hypermarketem Globus, za přispění... arr31.5.2012; Bezlepkové odpoledne 18.4.2012Ve středu 18.4. se konalo v českobudějovickém Globusu již každoroční Bezlepkové odpoledne.... arr329.4.2012; Polské bezlepkové křupky obsahují lepek!Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před polskýmibezlepkovými křupkami.... arr325.4.2012; Hubnutí s bezlepkovou dietouV pořadu Jste to, co jíte, bude hubnout paní s bezlepkovou dietou.Pořad se vysílá ve čt 26.4. ve... arr324.4.2012; dotazník o celiakii pro studentkuPomozte prosím studentce s vyplněním dotazníku pro její bakalářskou práci. Dotazník ke stažení zde.... arr324.4.2012; V Globusu bezlepkové výrobky se slevouOd úterý 24.4. do pondělí 30.4. zlevnil Globus některé bezlepkové výrobky např. housky od... arr323.4.2012; Pozvánka na bezlepkový kurz vaření, pořádaný Biolenkou.Pozvánka na kurz ke stažení zde.... arr321.4.2012; Bezlepková strava v hotelu IRIDA PlzeňDenně jedna bezlepková hotovka s rozvozem po Plzni zdarmaKuchař se zkušenostmi s bezlepkovým... arr319.4.2012; Tisková zpráva firmy PROBIO.Zpráva ke stažení zde.... arr314.4.2012; Nová bezlepková kuchařkaNakladatelství Vašut vydalo kuchařku Pečeme zdravě bez lepku. Informace o knize nalezete... arr310.4.2012; Eshop s bezlepkovými italskými potravinamiDostali jsme od dovozce informace o eshopu s bezlepkovými italskýmipotravinami, podívejte se na... arr3Sedm nejčastějších mýtů o výživě31.8.2015   https://www.dtest.cz/clanek-4543/7-castych-mytu-o-vyzive?  ...

KONTAKTY

Sdružení jihočeských celiaků o.s.
Alešova 13
370 01 České Budějovice
napište nám

Pravý sloupec


»
Bezlepkové recepty


Roláda

Kremrole

Piškotový dortík a bublanina

Piškotový dort dle Radky

Bezlepkový ovocný koláč

Bezlepkové lívance

Rychloštrůdl

Vařená bábovka

Krém na řezy

Pečená červená řepa

Jemný ořechový hrnečkový knedlík s pastiňákem (petrželí)

Dýňová polévka

Bramborová preclíky

Bramborový knedlík (šišky)

Bleskové houskové knedlíky z mikrovlnky

Linecké těsto - základní (na koláč i cukroví)

Mrkvové placičky s jogurtovým dipem

Muffiny banánové

Jogurtová bublanina

Bezlepkové rohlíky - housky

Chléb

Bílý chléb bezlepkový


ROLÁDA

120 g moučk. cukru
120 g hl. bezlep. mouky
6 vajec

Postup:
Ušleháme sníh z 6 bílků, přidáme cukr, žloutky a nakonec mouku, dáme na plech na pečící papír a upečeme.

Po upečení zatočíme roládu i s papírem a dáme trochu vychladnout. Pak roztočíme, namažeme pudink, zpět zavineme a dáme vychladnout. (Máme-li pudink připravený předem, můžeme ho namazat rovnou na upečené těsto, pak roládu zavineme a dáme vychladnout.)

Roládu je možno pocukrovat nebo polít čokoládovou polevou.

Náplň:
2 pudinky (nejlepší jsou čokoládové)
1/2 l mléka
na špičku nože másla
cukr
Uvaříme pudink.


KREMROLE

1 kelímek pomazánkového másla
1 kelímek bezlepkové mouky

Postup:
Suroviny smícháme a necháme v ledničce odpočinout (asi 1 hodinu).
Trubičky na kremrole potřeme Herou, z těsta vyválíme plát, nakrájíme na proužky široké asi 1,5 cm a natočíme na trubičky. Potřeme rozšlehaným celým vejcem a pečeme při 180°C dozlatova (asi 15 min.). Po upečení necháme trochu vychladnout, potom opatrně stáhneme kremroli z trubičky, a plníme až po úplném vychladnutí !! Z této dávky je 12 kremrolí.

Náplň:
2 bílky
14 dkg cukr moučka
Šleháme 10-15 min. ve vodní lázni, která musí stále vařit.


PIŠKOTOVÝ DORTÍK A BUBLANINA

240 g cukru
4 vejce
4 pudingy /Dr. Oetker/
2 lžičky prášku do pečiva /Dr.Oetker/
ovoce jahody, banán atd.

Postup:
Vyšleháme žloutky s cukrem. Bílky ušleháme zvlášť. K žloutkům přidáme 4 pudingy a prášek do pečiva. Pokud je těsto husté, naředíme ho kapkou vody. Těst o vlijeme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme při 180 °C v předem vyhřáté trobě. Zdobíme ovocem.


PIŠKOTOVÝ DORT DLE RADKY

5 vajec
5 lžic tmavého třtinového cukru
5 lžic bezlepkové mouky
5 lžic oleje
1/2 prášku do pečiva

  1. Žloutky utřít s cukrem.
  2. Přidat mouku s práškem do pečiva, olej.
  3. Vyšlehat sníh z bílků a zlehka vmíchat k ostatním přísadám.
  4. Těsto nalít do vymazané formy a péct při 180 stupních cca 20 -30 min v předehřáté troubě. Kontrola špejlí nutná.

Objem lze navýšit vždy o jednu jednotku, tedy o jedno vejce více, znamená o jednotlivé lžíce surovin + 1.

Krém z kukuřičného škrobu Gustin

V 1/4 mléka rozmícháme 4 žloutky, 1 vanilkový cukr a 80 g Gustinu, vmícháme do 3/4 l vroucího mléka a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme vychladnout. 250 g másla (změklého nebo rozpuštěného) vyšleháme se 150 g moučkového cukru do pěny a po částech přidáme uvařený krém a zašleháme.

 



BEZLEPKOVÝ OVOCNÝ KOLÁČ

1 sklenka mouky Jizerka
1 sklenka polohr. kukuř. mouky
1 sklenka práškového cukru
1 vanil.cukr
1 prášek do peč.
2 vejce
1 bílý jogurt

Vše důkladně promíchat, namazat na středně velký pekáč s
peč.papírem, poklást /ne hustě/ kompot. ovocem, nebo čerstvým, posypat slabě drobenkou asi z 1-2 lžiček mouky Jizerka, 1 lžičky krup.cukru, 1 lžičky másla.

Zvolna pečeme.


BEZLEPKOVÉ LÍVANCE

1 hrnek rýžového mléka (můžete dát i normální)
1 žloutek (možno i celé vajíčko)
1 jablko i se slupkou
1 hrnek bezlepkové mouky (mouka + mišutka)
1 lžička Psylia
1 lžička vinného kamene (prášek do pečiva)
1 lžička cukru
špetka soli

Ingredience smícháme na polohusté těsto. Lžící tvoříme na pánvi lívanečky a smažíme. Ihned po usmažení obalujeme ve vanilkovém cukru se skořicí a práškovým cukrem.


RYCHLOŠTRŮDL

Kelímek pomazánkového másla /200 g/ a kelímek Jizerky prohněteme, z těsta uděláme 2 placky, každou posypeme bezl.strouhankou, na to strouhaná jablka, posypeme rozinkami, skořic.cukrem, placky uzavřeme jako norm. štrúdl a pečeme. Všechno je rychlé a dobré. A dostupné.


VAŘENÁ BÁBOVKA

(těsto lze použít i na řezy, korpus na dort i na beránka)

1 1/4 skl. krupicového cukru
2 lžíce kakaa
1/4 kg másla (lze použít i Ramu nebo jiný tuk)
6 lžic vody
Toto vše nechat za stálého míchání asi 2 min. povařit, pak nechat vychladnout.

Do vychladlého přidat:
4 žloutky
2 skl. mouky Jizerky
1 prášek do pečiva
sníh ze 4 bílků

Dát do vymazané a vysypané formy. Vychladlou bábovku potřít čokoládovou polevou (z čokolády a tuku)


KRÉM NA ŘEZY

(výborný je i na piškotu)

1/8 změklého másla rozšlehat s 2 malými nebo 1 velkým jahodovým (meruňkovým)kompotem, který jsme před tím slili. Šťávu doplníme vodou na 1/2 l a uvaříme s 1 vanilkovým pudinkem. Když pudink trochu vychladne, zašleháme do připraveného másla(pokud je už pudink moc vychladlý, znovu ho trochu ohřejeme, jinak by to bylo jako sražené). Krém ihned rozetřeme na vychladlé řezy a ihned posypeme nakrájenou čokoládou na hoblinky. Dáme vychladnout.


PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA

Červená řepa
Citronová šťáva nebo jablečný ocet
Cukr – čajová lžička
Kmín, sůl
Olivový olej
Tymián nebo saturejka
Feferonky 2 ks (nemusí být)
Slaný sýr typ Balkán nebo kozí čerstvý sýr apod.

Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na půl centimetrové plátky. Dáme vařit s jednou lžící citr. šťávy nebo jablečného octa a jednou lžičkou cukru. Vaříme do změknutí.

Uvařenou řepu scedíme a necháme vychladnout. Zatím si vymažeme zapékací nádobu olivovým olejem a řepu na něj rozprostřeme. Posypeme kmínem příp. solí (podle toho jak slaný budeme dále dávat sýr), tymiánem nebo saturejkou (čerstvé bylinky jsou lepší).

Dále posypeme dle chuti nakrájenými suchými či čerstvými feferonkami (na 3 střední řepy, stačí cca 2 ks).

Dáme do vyhřáté trouby na 180 - 200? C. Po cca 10-15 minutách rozprostřeme na řepu na plátky nebo kostičky nakrájený sýr a dopečeme do doby až se sýr rozteče nebo až vytvoří na okrajích zlatou kůrku (Balkán).

Servírujeme teplé jako přílohu k masu nebo s bílým pečivem nebo jako vložku do baget s kuřecím masem apod.


JEMNÝ OŘECHOVÝ HRNEČKOVÝ KNEDLÍK S PASTIŇÁKEM (petrželí)

Příprava 25 minut, vaření 22 minut, cca pro 6 osob

Máslo na vymazání hrnků,
Mouka ( polohrubá sojová či kukuřičná strouhanka) na vysypání hrnků,
1 kořen pastiňáku (petržele) oloupaný,
Sůl,
3 hrnky bezlep. mouky,
3 hrnky čerstvého mléka,
3 žloutky + 3 bílky na sníh,
3 hrnky nakrájené tvrdší bezlep. housky,
Hrst nasekaných vlašských ořechů (cca 100 g)

Vymažeme 8 čtvrtlitrových hrnků máslem a vysypeme moukou či strouhankou. Kořen pastiňáku (petržele) uvaříme v osol. vodě do poloměkka, aby zůstal křupavý.

Do mísy prosijeme mouku se solí, vlijeme mléko a žloutky a umícháme hladké řidší těsto. Z bílků ušleháme pevný sníh. Pastiňák nakrájíme na drobné kostičky a spolu s kostičkami housky a nasekanými ořechy vmícháme do těsta. Nakonec zlehka zapracujeme sníh.

Naplníme hrnky do dvou třetin a naskládáme do širokého kastrolu. Okolo hrnečků opatrně nalijeme horkou vodu tak, aby sahala do půlky až tří čtvrtin výšky hrnků, přikryjeme poklicí a vaříme od začátku varu vody cca 22 minut. Já jsem je tam nechávala 25 minut.
Jeden hrnek vyndáme, knedlík kulatým nožem uvolníme od stěn, vyklopíme na prkénko a uprostřed rozkrojíme nití. Je-li uvařený, vytáhneme i další hrnečky, necháme chvíli zchladnout, knedlíky vyklopíme a rozkrájíme nití na plátky.

Pod hrnečky do kastrolu můžeme dát utěrku, aby nepraskly.


DÝŇOVÁ POLÉVKA

1 dýně nejlépe „Hokaido“ o váze cca 1 kg,
1 kořen petržele,
2 mrkve,
kousek celeru,
1 jablko,
1/2 velké cibule,
2 větší stroužky česneku,
2 – 3 lžíce oliv. Oleje,
5 dkg másla,
1,5 l vývaru nebo 1,5 l horké vody + 1,5 kostky zelen. bujonu
1 smetana 12 či 33% dle chuti

Nasucho opražená dýňová semínka na posypání hotové polévky.

Dýni omyjeme a rozkrojíme nebo rozčtvrtíme, vydlabeme měkkou dužninu se semínky – ta se vyhodí. Na kostičky nakrájíme pevnou dužninu (u dýně Hokaido i se slupkou).

Na másle spolu s olivovým olejem krátce osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Snížíme plamen asi na polovinu a přidáme dýni a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jedno oloupané jablko bez jádřince. Zeleninu na cibuli osmažíme cca 10 minut.

Osmaženou zeleninu zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou a rozdrobíme do ní zeleninový bujon, vše zamícháme a necháme na středním plameni vařit až do změknutí dýně ( cca 20 minut).

Polévku odstavíme z ohně a přidáme jednu smetanu. Ponorným šlehačem vyšleháme do hladka. Pokud je příliš hustá zředíme dle chuti vodou či mlékem. Můžeme přikořenit bílým pepřem a mušk. oříškem a dosolit.

Hotovou polévku můžeme ještě krátce prohřát pro spojení chutí. Na talíři posypeme opraženými slun. semínky a dozdobíme kapkou panenského oliv. oleje nebo opraženou parmskou šunkou nebo osmaženou bílou bagetou nebo rukolou – podle chuti.


BRAMBOROVÉ PRECLÍKY

Příprava 20 minut, pečení cca 25 minut

350 g bezlepk. mouky
250 g loupaných vařených brambor
1 lžíce bramb. škrobu (záleží na typu brambor)
100 g změklého másla
1 vejce
100 ml mléka
Sůl na dochucení
Vejce + mák + sezam či ořechy na posypání

1. Prolisovat vychladlé oloupané brambory. Přidat mléko, mouku máslo, vejce, sůl, škrob a propracovat v tužší těsto. Troubu přehřát na 180° C. Plech vyložit pečícím papírem.

2. Z těsta oddělujeme kousky, prsty vyválíme do provázků a na plechu motáme preclíčky . Potřeme vejcem a posypeme mákem či jiným posypem, můžeme i sýrem. Pečeme do zlatova.


BRAMBOROVÝ KNEDLÍK (ŠIŠKY)

300 – 400 g vařených oloupaných brambor
3 lžíce bezl. mouky
3 lžíce bramb. škrobu (dle typu brambor)
1 vejce celé
Sůl na dochucení

Prolisovat vychladlé oloupané brambory. Přidat mouku, vejce, sůl, škrob a propracovat v tužší těsto. Vyválet na pomoučené ploše dva kompaktní knedlíky, které vaříme v osol. vodě cca 20 minut. Pokud budeme válet šišky vaříme cca 6 minut (až vyplavou). Stejným způsobem zaděláme na halušky a bramb. taštičky atd.


BLESKOVÉ HOUSKOVÉ KNEDLÍKY Z MIKROVLNKY

Bezlepkové housky, dle počtu osob
Bezlepková mouka,
Mléko či voda,
Vejce 1-2,
Prášek do pečiva ? až 1 sáček,
Sůl,
Tuk na vymazání hrnečků.

1. Housky nakrájíme, smočíme v tekutině a přidáme ostatní přísady a spojíme v řidší těsto, které plníme do 2/3 tukem vymazaných hrnečků.

2. Vložíme do mikrovlnné trouby a vaříme cca 6-7 minut při výkonu 600 W. Během vaření vyběhnou z hrnečků, ale zase se vrátí zpět!

3. Horké hrnečky s knedlíky opatrně vyndáme na prkénko, kulatým nožem uvolníme ze stěn a vyklopíme na prkénko. Po vychladnutí krájíme nití.


LINECKÉ TĚSTO – ZÁKLADNÍ (NA KOLÁČ I CUKROVÍ)

350 g hladké bezl. mouky + 150 g mletých mandlí
260 g prosátého práškového cukru
2 lžíce jabl. vlákniny
Vanilka nebo dva kvalitní vanilk. cukry
2 celá vejce
Citronová kůra z jednoho důkladně omytého či BIO citrony
1 kostka vlažného másla či hery – nastrouhat
1/2 lžičky mleté skořice
2-3 rozdrcené hřebíčky
Špetka soli

PŘÍPADNĚ ? LŽIČKY GUAROVÉ MOUKY – velmi opatrně mění chuťové vlastnosti pečiva

V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto. (Pokud lepí podsypeme bezl. moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 24 hodin odpočinout.
Použijeme na mřížkový koláč s pikantním džemem nebo na slepované vykrajované cukroví.

Pokud místo skořice, hřebíčku a citronové kůry použijeme 2 pol. Lžíce kvalitního kakaa. Máme těsto na kakaové oválky. Pokud přidáme místo mandlové mouky namleté vlašské či lískové ořechy, dostaneme výborné ořechové těsto na ořechové cukroví.
Pokud přidáme místo citronové kůry, nastrouhanou kůru pomerančovou a slepíme pomerančovou marmeládou, polijeme čokoládou a ozdobíme kandovanou pomer. Kůrou dostaneme výborné neobvyklé cukroví.


MRKVOVÉ PLACIČKY S JOGURTOVÝM DIPEM

300 g nastrouhané omyté mrkve
2-3 celá vejce (podle velikosti)
4 vrchovaté pol. lžíce bezlepkové mouky
1 káv. lžička bezlepkového kypřícího prášku nebo 1,5 káv. lžičky vinného kamene
Sůl (podle chuti)
Pepř (podle chuti)
Kmín cca 1 pol. lžíce
Hrst nasekané sladkolisté petržele
Olej na smažení

Dip: bílý tučnější jogurt nebo zakysaná smetana, nasekaný kopr, prolisovaný stroužek česneku (bez vnitřního klíčku)

K nastrouhané mrkvi přidáme vejce, mouku, sůl, petržel, koření a prášek do pečiva. Vše zamícháme. Do rozpáleného oleje na pánev klademe polévkovou lžící hromádky mrkvové směsi, které upravíme do tvaru placiček. Smažíme pozvolna, aby byly placičky zlaté a křupavé. Po osmažení placičky klademe na ubrousek k odsátí přebytečného oleje. Podáváme s jogurtovým dipem.

Tip: Pokud chcete mít placičky aromatičtější přidejte místo petržele hrst nasekaného koriandru a místo kmínu 1 pol. lžící opraženého římského kmínu.



MUFFINY (banánové) - cca 12 muffin bez lepku, mléka a vaječného bílku

50g sádla
75g oleje
100 g cukru
2ks vajec (ev. možno i 2-3 žloutky)
200g mouky (80 mix B + 120 mix C), možno přidat i kukuřičnou, pohankovou cca 50g
1 kav. lž. vinného kamene(nebo prášek do pečiva)
rozinky (nejlépe v rumu)
2 zralé banány
(mohou být plátky mandlí, oříšky, čoko - na zdobení navrch i dovnitř)
----------------------------------------------------------------------------
1) Nejlépe den před pečením namočit rozinky do rumu.
2) Nahřát troubu na 200°C.
3) Utřít vejce s cukrem a tukem do skorobílé "kaše".
4) Přidat zralé oloupané banány - po kouskách.
5) Přidat postupně mouku smíchanou s vinným kamenem (mandlemi...).
6) Vše umixovat na polotekuté/polotuhé těsto, vmíchat
lžící rozinky v rumu.
7) Připravit si plech na muffinky a naplnit ho těstem - cca na 12 ks.
8) Dát do trouby vyhřáté na 200°C, stáhnout na 180°C, péct cca 20 - 30 minut.


JOGURTOVÁ BUBLANINA

50 g másla
160 g moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 vejce
450 g bílého bezlepkového jogurtu (použila jsem Hollandia)
200 g bezl. mouky ( 120 g Schar nebo Jizerky či jiné bezl. mouky a 80 g polohrubé kukuřičné - je to chutnější a má těsto krásně žlutou barvu)
1 balíček bezlepkového prášku do pečiva nebo 2,5 káv. lžičky vinného kamene

tuk a polohr. kukuřičná mouka nebo strouhanka na vysypání plechu
Tip: Můžeme použít i hrubě mleté ořechy nebo kokosovou moučku

400 g zralejších meruněk, vypeckovaných nakrájených na ? nebo jiné letní ovoce + polohr. kukuřičná mouka (kokos. moučka nebo mleté ořechy) na obalení.
Ovoce se v mouce pouze prohází, aby se na povrchu obalilo a nerozmáčelo těsto, nespadlo na dno bublaniny a nepřipalovalo se.
Tip: K meruňkám se dobře hodí právě kokosová moučka, pokud s ní vysypete plech na pečení a obalíte meruňky, chutě se krásně spojí.

1. Rozklepneme vejce a z bílků a trochy soli ušleháme pevný sníh.
2. Máslo necháme rozehřát v mikrovlnné troubě nebo hrnečku a po zchladnutí dáme do mísy. Přidáme oba cukry a mixujeme. Postupně přidáme žloutky - mixujeme do pěny. Po částech přidáme jogurt (dávala jsem po lžíci) a obě mouky (po lžíci) a mixujeme. Na konec přidáme a zamixujeme prášek do pečiva.
3. Po částech opatrně do těsta vmícháme sníh (už jen vařečkou nebo stěrkou).
4. Těsto vlijeme na hlubší, vymazaný a vysypaný plech. Povrch uhladíme a posypeme meruňkami nakrájenými na čtvrtky a obalenými (viz výše). Můžeme dát polovinu těsta a posypat polovinou ovoce, dát druhou vrstvu těsta a povrch posypat zbytkem ovoce.
5. Pečeme v troubě předehřáte na 160-170 stupňů cca 40 -45 minut (kontrola špejlí nutná... až se těsto přestane lepit na špejli – hlavně kolem ovoce).
6. Bublaninu necháme v pekáči vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.



BEZLEPKOVÉ ROHLÍKY - HOUSKY

1/2 kg mouky
2 vejce, nechat část na potření
250ml mléka nebo vody
3 lžíce oleje
1 balíček droždí (42g)
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
1 prdopeč
potřít vajíčkem- posyp podle chuti
15 minut kynout
20 minut péct s hrníčkem vody
péct na 180°C


CHLÉB

500g mouky
1/2 balíčku droždí
2 lžíce oleje
2 lžičky octa
sůl, voda (cca 450ml)
psylium nebo jinou vlákninu (namočit do části vody)
olejem vytřít formu
po vykynutí potřít vodou
péct asi 50minut s hrníčkem vody


BÍLÝ CHLÉB BEZLEPKOVÝ

Přísady:

500g Samokypřící směs bílá
300 ml vlažné vody
2 celá vejce
200 ml bílého jogurtu
2 lžíce rostliného oleje
2 lžičky instantního droždí nebo
1 balení sušeného droždí Dr.Oetker
1 lžička cukru
8 g soli
Na posypání dle chuti mák nebo
dýňová semínka (nemusí být)

Postup:
Tento recept je vhodný pro domácí pekárny i klasické trouby.
Pokud pečeme chléb v troubě, postup je následující:

Smícháme mouku, droždí, cukr a sůl. Přidáme vejce, olej a bílý jogurt. Postupně přidáváme vlažnou vodu a důkladně promícháme. Směs se zdá vcelku řídká, avšak směs tekutinu při kynutí nasaje. Těsto necháme v míse pod utěrkou v teple hodinu vykynout. Vymažeme a vysypeme formu, a těsto do ní přelijeme. (těsto je mazlavé, nejvhodnější je vyškrabat jej z mísy spatulí rovnou do pečící formy. Podle chuti lze posypat mákem nebo semínky. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 200 stupňů 35 – 40 minut. Pro naše pečení jsme použili větší formu než bylo nutné, těsto se proto rozběhlo a chléb je nižší.



PF 2015

1.1.2015

Všem bezlepkářům i našim ostatním příznivcům přejeme v novém roce hodně štěstí a hlavně zdraví.

Ať jsou změny, které v tomto roce začnou, nám bezlepkářům opravdu prospěšné - legální možnost bezlepkového stravování ve školách a označování alergenů (nařízení EU č. 1169/2011).

Těšíme se na shledanou v průběhu roku.



 

NTBlYz