NOVINKY

arr3Povídání o SJC v Českém rozhlasu České Budějovice26.7.2017 Dnes od 14 h bude hostem pořadu Zdravíčko v ČRo ČB Marie Škopková. V rozhovoru s Evou... arr3Akce na bezlepkové výrobky v Penny23.6.2017 Penny má v nabídce od 22.6. do 25.6. některé bezlepkové výrobky. V letáku má ale chybu.... arr3Bezlepkové hot dogy u Shell20.6.2017 Možná už jste vyzkoušeli bezlepkovou svačinu na benzínových stanicích Shell. Více... arr3Mražené bezlepkové knedlíky20.6.2017 Mražené bezlepkové knedlíky Don Peppe je možno zakoupit v supermarketech. Více informací... arr3Nové bezlepkové pivo26.5.2017 V červnu bude uvedeno na trh nové bezlepkové pivo z Pivovaru Ferdinand. Více informací... arr3Akce pro bezlepkáře v Praze22.5.2017 V sobotu 27.5. 2017 se uskuteční v Praze velká akce pro bezlepkáře 12. Fórum... arr3Bezlepkové lívance a další výrobky v Globusu13.5.2017 V restauraci Globus je možné až do 24.5. koupit bezlepkové cizrnové lívance s horkým... arr3Den bezlepkových a bezlaktózových výrobků v Ternu10.5.2017 V pátek 12.5. se v Ternu v Českých Budějovicích uskuteční od 10 h do 17 h akce "DEN... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu2.5.2017 Ve středu 10.5. od 17,30h se v Globusu uskuteční další bezlepkové odpoledne, leták k akci... arr3Plánek nemocnice7.4.2017 Pro všechny, kteří se v sobotu účastní setkání bezlepkářů, přikládáme plánek nemocnice... arr3Pozvánka na setkání bezlepkářů - 8.dubna 201727.3.2017 Všichni členové SJC dnes dostanou na svůj email podrobnější informace k připravovanému... arr3Nový katalog CELIATICA15.3.2017 V březnu byl vydán nový tištěný katalog CELIATICA s přehledem ověřených bezlepkových... arr3Připravujeme pro vás "Setkání bezlepkářů"3.3.2017 Všichni bezlepkáři, kteří se chtějí dozvědět novinky z bezlepkového světa, zarezervujte si... arr3VZP přibývá pojištěnců s celiakií1.3.2017 Přispívá totiž již několik let na nákup bezlepkových surovin dětem do 18 let a studentům... arr3Kilové balení bezlepkové mouky Nominal se slevou28.2.2017 Bezlepková mouka Nominal je nyní v kilovém balení za zvýhodněnou cenu. Díky svému... arr3Altuální nabídka v Globusu - výrobky bezlepkové, se sníženým obsahem laktózy, bio, vegan, raw23.2.2017 Od 23.2. do 14.3. má Globus v akční nabídce zdravé potraviny- bezlepkové, se sníženým... arr3Alergie x intolerance23.2.2017 Včera odvysílala ČT1 pořad věnovaný potravinovým alergiím a intolerancím. Podívat se... arr3Bezlepkové a bezlaktózové výrobky v Lidlu15.2.2017 Lidl má od čtvrtka 16.2. v akci bezlepkové a bezlaktózové... arr3Bezlepkový pohankovo-kukuřičný perník s lepkem17.1.2017 Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce zjistila, že v bezlepkovém perníku... arr3Dárek k bezlepkovému jídlu v Globusu2.12.2016 V pátek a v sobotu dostanou zákazníci v restauraci Globus k bezlepkovému jídlu... arr3Informace pro členy SJC4.11.2016 Všichni zaregistrovaní členové SJC by měli mít ve svých mailových schránkách informace o... arr3Podzimní bezlepkové akce14.10.2016 Pacientské organizace, se kterými spolupracujeme, pořádají velké podzimní akce pro... arr3Bezlepkový rodinný oběd v Globusu15.9.2016 Bezlepkový rodinný oběd je název akce, kterou  pro Vás připravila firma Extrudo ve... arr3Nové druhy bezlepkové mouky u Adveni Medical11.9.2016 Firma Adveni Medical připravila od září sedm nových druhů bezlepkové mouky, více na ... arr3Akce na bezlepkové výrobky v Globusu9.9.2016 V Globusu v Českých Budějovicích můžete od 8.9. do 27.9. 2016 zakoupit bezlepkové výrobky... arr3Akce na bezlepkové výrobky v supermarketech TESCO8.9.2016 V supermarketech Tesco najdete řadu bezlepkových výrobků v akci:... arr3Nová bezlepková restaurace v Českých Budějovicích17.8.2016 Od května můžete v Českých Budějovicích naštívit novou bezlepkovou restauraci Secrets.... arr3Den bezlepkových výrobků v Ternu České Budějovice6.5.2016 Jako minulý rok, i letos se zúčastníme prezentací a ochutnávek bezlepkových a... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu České Budějovice5.4.2016 V úterý 19.4. se koná v Globusu České Budějovice další bezlepkové odpoledne. Akce se... arr3Tábor u koní pro děti s bezlepkovou dietou30.3.2016 Jezdecká škola Pegas v Bílovicích pořádá již 19. ročník letních pobytů, přičemž poslední... arr3Schar výrobky v Tescu se slevou29.3.2016 Schar na svých FB stránkách uvádí, že ve dnech 30.03.- 12.04.2016 budou produkty Maestro... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření pro začátečníky8.3.2016 V sobotu 12.3. 2016 se uskuteční další kurz bezlepkového vaření. Kurz bude určen novým... arr3Fota ze setkání bezlepkářů a zprávy JTV6.3.2016 Děkujeme všem, kteří se včera zúčastnili našeho setkání. O našem setkání informovala i... arr3Plánek areálu Nemocnice České Budějovice, a.s.28.2.2016 Pro všechny, kteří se v sobotu účastní setkáni bezlepkářů, přikládáme plánek... arr3Setkání jihočeských bezlepkářů17.2.2016 Rádi bychom pozvali všechny členy i ostatní bezlepkáře na další bezlepkové setkání, které... arr3Varování SZPI před nebezpečnými bezlepkovými výrobky6.2.2016 SZPI zveřejnila na svém webu varování pro spotřebitele: Devět šarží čirokových produktů... arr3Bezlepková nabídka v Globusu3.2.2016 Od čtvrtka 4.2. do středy 10.2. můžete v Globusu nakoupit řadu bezlepkových a... arr3Akce a ochutnávka v Ternu České Budějovice21.1.2016 Ve čtvrtek 28.1. proběhne v Ternu akce, během které budete moci ochutnat a koupit... arr3SJC je od roku 2016 členem Asociace nestátních neziskových organizací JK14.1.2016 Naše sdružení se od tohoto roku stává členem Asociace nestátních neziskových organizací... arr3Co je nového bezlepkového na trhu?4.1.2016   http://www.celiakie-jih.cz/celiakie-jih/17-INFORMACE-A-CLANKY/73-Zajimave-informace ... arr3Odpovědi českých odborníků na nejčastější mýty o bezlepkové dietě3.1.2016 Článek najdete v sekci Informace na našem webu:... arr3PF 20161.1.2016 Přejeme všem bezlepkářům  do nového roku vše nejlepší, hodně štěstí a pevné zdraví! Jsme... arr3Vánoční soutěž s Doves Farm22.12.2015 Je těsně před Štedrým dnem a Vy máte bezlepkově napečeno? Podělte se s námi o svůj... arr3Dotazník - Bezlepkové stravování ve školách v Jihočeském kraji8.12.2015 Pomozte nám zjistit aktuální situaci s bezlepkovým stravováním ve školách v Jihočeském... arr3Brožura o celiakii a bezlepkové dietě od Labety19.11.2015   Pro ty, kteří nestihli u Labety nákup bez dopravného, alespoň něco ke čtení... arr3Den dopravy zdarma u Labety18.11.2015 Pokud si u firmy Labeta objednáte od 12h 18. 11. do 12h 19. 11. 2015, nebude Vám... arr3Autogramiáda k "Radčině kuchařce bez lepku"9.11.2015 Autorka bezlepkové kuchařky Radka Vrzalová Vás zve na autogramiádu své... arr3Nová bezlepková kuchařka31.10.2015 V těchto dnech vychází u nakladetelství Grada "Radčina kuchařka bez lepku" naší členky... arr3Dotazník - Bezlepkové stravování ve školách v Jihočeském kraji11.10.2015 Pomozte nám zjistit aktuální situaci s bezlepkovým stravováním ve školách v Jihočeském... arr3Den bezlepkových výrobků v Ternu6.5.2015 Zveme všechny bezlepkáře na akci "Den bezlepkových výrobků v Ternu". Akce se bude konat ve... arr3Českobudějovický Deník napsal o schůzce bezlepkářů6.4.2015 Českobudějovický Deník napsal o setkání bezlepkářů, které pořádalo naše sdružení. Článek... arr3Článek ze setkání bezlepkářů v Deníku29.3.2015 Zítra - v pondělí 30.3. vyjde v Českobudějovickém deníku na straně osm článek o setkání... arr3Kurz bezlepkového vaření s firmou Nominal25.2.2015 Na sobotu 28.2. od 14ti hodin jsme pro Vás připravili další kurz bezlepkového vaření,... arr3Setkání bezlepkářů - nový březnový termín15.2.2015 Náhradní termín za odložené setkání bezlepkářů bude 7. března. Program se podařilo... arr3Sobotní setkání kvůli epidemii chřipky přeloženo5.2.2015 Z důvodu epidemie chřipky bylo nutné setkání přeložit na jiný termín, akce 7.2. se konat... arr3Pozvánka na setkání bezlepkářů 7.2.201521.1.2015 Rádi bychom Vás pozvali na další setkání všech, kteří musí ze zdravotních důvodů... arr3Dotazník k bakalářské práci7.1.2015 Studentka Barbora Parýzková z JČU Vás prosí o vyplnění dotazníku pro bakalářskou práci.... arr3PF 20151.1.2015 Všem našim členům, bezlepkářům i příznivcům přejeme v novém roce hodně štěstí a hlavně... arr3Bezlepkové výrobky budou mít nižší sazbu DPH - 10%26.12.2014 Poslanci na své předvánoční schůzi schválili zařazení bezlepkových výrobků do nově... arr3Dotazník firmy Adveni21.12.2014 Firma Adveni se na nás obrátila s prosbou o vyplnění průzkumového dotazníku o výrobním... arr3Bezlepkový trh v Praze29.11.2014 Bezlepkové předvánoční nákupy včetně vánočního cukroví můžete uskutečnit na Bezlepkovém... arr3Jídelníček bezlepkového dítěte28.11.2014 Obrátila se na nás studentka s prosbou o pomoc s dotazníkem pro bakalářskou... arr3Kurz bezlepkového vaření v Praze24.11.2014 Ty z Vás, kteří se chystáte na předvánoční výlet do Prahy, by mohla zaujmout nabídka... arr3Předvánoční kurz bezlepkového vaření22.11.2014 Na prosinec jsme pro Vás připravili další kurz bezlepkového vaření. Kurz se bude konat... arr3Bezlepkové ovesné sušenky Dovesfarm17.11.2014 Od dovozce Jany Hromádkové, která dováží anglické bezlepkové produkty Doves Farm, můžete... arr3Labeta má nový web2.11.2014 Před pár dny spustila společnost Labeta nové webové stránky, tisková zpráva ke stažení... arr3Dotazník k diplomové práci27.10.2014 Studentka LF OU v Ostravě nás požádala o spolupráci při vyplnění dotazníku. Dotazník a... arr3Bezlepkové Tesco25.10.2014 Máme pro Vás dobrou zprávu!  Po Globusu, Albertu a Jednotě se také Tesco rozhodlo... arr3Další spolupracující obchod s bezlepkovými produkty11.10.2014 Další obchod s bezlepkovými výrobky nabízí našim členům nákupy se slevou 5%: Zdravá... arr3Nové bezlepkové a bezlaktózové nanuky a zmrzliny v Globusu5.8.2014 V Globusu si nyní mohou mražené dobroty vybrat i zákazníci, kteří nemohou laktózu. Globus... arr3Bezlepkové výrobky v Ternu ČB27.7.2014 Terno České Budějovice nabízí od minulého týdne svým bezlepkovým zákazníkům rozšířený... arr3Návrh na příspěvek na bezlepkovou dietu21.6.2014 Zaznamenali jsme dobrou zprávu pro celiaky - návrh na finanční příspěvek na bezlepkovou... arr3Příspěvek na nákup bezlepkových potravin21.5.2014 Pojištěnci VZP už konečně vědí, jak a kdy mohou žádat o... arr3Bezlepkové Hřiště BezBot21.5.2014 Všechny děti členů SJC zveme na Bezlepkové dopoledne v Hřišti BezBot. Zlevněné vstupné... arr3Bezlepkové povídání8.5. 2014 Přijďte si popovídat o celiakii, bezlepkové dietě a životě s ní. V pondělí 12.5. od... arr3Bezlepkové výrobky v květnu v DM drogerii1.5.2014 Drogerie DM zařadila do květnové slevové akce i bezlepkové výrobky. Leták si můžete... arr3Bezlepkové výrobky v Tescu27.4.2014 Od středy 23.4. najdete v hypermarketu Tesco bezlepkové výrobky se slevou. Letáky lze... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu10.4.2014 Každoroční bezlepkové odpoledne se bude konat v restauraci hypermarketu Globus České... arr3Výzva NRZP - Příspěvek na péči7.4.2014 Od: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR <nrzpcr@nrzp.cz> Komu: Národní... arr3Dotazníky studentek25.3.2014 Opět se na nás obrátily studentky VŠ s prosbou o vyplnění dotazníku k jejich závěrečné... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření12.3.2014 Podrobnosti ke konání kurzu najdete na hlavní straně.    ... arr3Dotazník pro celiaky4.3.2014 Oslovila nás studentka VŠE, Fakulty managementu v Jindřichově Hradci, Marie Kalistová,... arr3Dětský tábor pro bezlepkáře3.3.2014 Děti s bezlepkovou dietou se mohou zúčastnit dětského tábora ve Velkých Skalinách u... arr3Jihočeská televize o bezlepkové dietě  22.2.2014 Jihočeská televize odvysílala rozhovor o bezlepkové dietě s naší členkou paní Radkou... arr3Setkání celiaků 25.1. ve zpravodajství Jihočeské televize27.1.2014 Reportáž ze sobotního setkání našeho sdružení si můžete stáhnout... arr3Informace k výrobkům firem, prezentujících na setkání celiaků 25.1.201412.1.2014 Přehled výrobků a jejich složení najdete v přílohách: POEX Adveni: příloha1,... arr3Setkání celiaků 25.1.9.1.2014 Další setkání celiaků, pořádané naším sdružením, se uskuteční v sobotu 25.1.2014. Program... arr3Tříkrálová bezlepková inspirace6.1.2014 Vyzkoušejte léty prověřené bezlepkové recepty naší členky, paní Kamily Bláhové. Nejčastěji... arr3PF 20141.1.2014 Všem našim členům, čtenářům i ostatním příznivcům přejeme v novém roce hodně zdraví,... arr3Slevy od firmy Balviten12.12.2013 U firmy Balviten můžete až do pondělí 16.12. využít výhodných slevových nabídek. Více... arr3Projekt "Stravujeme se společně" na portálu Jídelny.cz7.12.2013 Článek o projektu najdete na http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1401 ... arr3Kurzy bezlepkového vaření, pečení4.12.2013 Kurzy bezlepkového vaření jsou za námi. Recepty ke stažení zde: 16.11.2013, 30.11.2013,... arr3Nový katalog Celiatica 2013/20149.11.2013 V lékárnách můžete zakoupit nový katalog Celiatica od firmy Eurozona na rok 2013-2014.... arr3Prezentace pilotního projektu bezlepkového stravování27.10.2013 Ve čtvrtek 17.10.2013 proběhlo setkání zástupců Asociace Školních Jídelen ČR (AŠJČR),... arr3VZP navýšila limit na bezlepkovou dietu23.10.2013 http://www.vzp.cz/o-nas/aktuality/vzp-navysila-letosni-limit-na-bezlepkovou-dietu-o-3-mi... arr3Mouka Jizerka v Globusu se slevou16.10.2013 Od 17.10. do 23.10. je v hypermarketu Globus k dostání zlevněná mouka Jizerka - zelená i... arr3Bezlepkové paštiky JEAN BRUNET15.10.2013 Pokud máte rádi paštiky, můžete vyzkoušet ty od francouzského výrobce JEAN... arr3Pozor na bezlepkové kroužky s lepkem10.10.2013 Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že Amaranth Kroužky... arr3Přirozeně bezlepkové výrobky firmy Adveni - e-shop9.10.2013 Česká výrobní firma ADVENI medical se zabývá výrobou bezlepkových směsí na pečení z... arr3Nové pudingy bez lepku od firmy Amylon2.10.2013 Česká firma Amylon uvedla na trh novinku - pudingy bez lepku s příchutěmi vanilka a... arr3Bezlepková poradna v Globusu28.9.2013 Držíte bezlepkovou dietu, potřebujete se o ní dozvědět více? Pak si Vás dovolujeme... arr3Nová sleva pro členy našeho sdružení27.9.2013 Kromě výhodnějších cen pečiva pro naše členy, nabízí firma Vital gastro s.r.o. i slevu na... arr3Projekt "Stravujeme se společně" na ČRo ČB20.9.2013 Rozhlasový rozhovor o našem projektu pro malé bezlepkáře najdete v sekci... arr3Setkání celiaků v Brně16.9.2013 Brněnské sdružení celiaků pořádá jako každý podzim 19.10. setkání celiaků s přednáškami... arr3Bezlepkové recepty v magazínu Albert7.9.2013 Vyzkoušejte bezlepkové recepty z magazínu... arr3Zajímavý bezlepkový blog5.9.2013 Zajímavý blog o bezlepkové cestování, vaření. http://zijemebezlepku.blogspot.cz/ ... arr3Užitečné rady pro bezlepkové cestování3.9.2013 Využijte zajímavé tipy od naší členky, paní Holubové: Itálie Pokud cestujete do Itálie,... arr3Bezlepková mražená pizza v Globusu31.8.2013 Českobudějovický Globus začal prodávat bezlepkovou mraženou pizzu od firmy FrostFood, ks... arr3Bezlepková legislativa22.8.2013 Začínáte s bezlepkovou dietou? Nejste si jistí, co přesně znamenají pojmy - bez lepku, s... arr3Databáze bezlepkových potravin18.8.2013 Potřebujete se přesvědčit, že výrobek je bezlepkový? Pomůže Vám databáze bezlepkových... arr3Kurz bezlepkového vaření5.8.2013 Začínáte s bezlepkovou dietou a chcete se naučit bezlepkově vařit? V Chotěboři se koná... arr3Možnost bezlepkové dovolené31.7.2013 Pokud ještě nevíte, kam na dovolenou, můžete využít tip, který nám přišel... arr3Nová možnost bezlepkového stravování23.7.2013   Od června začala v Českých Budějovicích působit v oblasti dietního a bezlepkového... arr3Nové recepty na pečivo a knedlíky19.7.2013 Jedete na dovolenou? Vyzkoušejte nové recepty na houstičky, chléb, knedlíky. Máte i vy... arr3Vyjádření restaurace Greenhouse18.7.2013 Dobrý den, dodatečně se ještě jednou omlouváme za vzniklé nedorozumění s naší ... arr3Bezlepkové s lepkem? Ano, v Greenhousu11.7.2013 Včera jsme dostali zajímavý email od naší členky, paní Trsové. Nejdříve si důkladně... arr3Bezlepkové těstoviny v Lidlu8.7.2013 Lidl zařadil do svého sortimentu bezlepkové těstoviny - 500g za 33,90 Kč. Najdete je v... arr3Bezlepková jídla již ve všech Globusech3.7.2013 Globus rozšířil nabídku bezlepkových jídel do všech svých restaurací. Více informací... arr3Dobroty pro bezlepkové školáky za vysvědčení28.6.2013 Jak odměnit bezlepkové školáky za vysvědčení? Inspirujte se recepty bez lepku a laktózy:... arr3Sleva v Globusu20.6.2013 Ode dneška zlevnil GLobus bezlepkové směsi na chléb od Jizerských pekáren na 39,90... arr3Článek o celiakii v časopisu Blesk Zdraví14.6.2013 V červnovém vydání časopisu Blesk Zdraví vyšel článek o celiakii. Příští týden bude ke... arr3Bezlepkové dobroty ke Dni dětí31.5.2013 Už víte, jakou dobrotu připravíte svým malým bezlepkářům ke Dni dětí? Máme pro Vás... arr3Nový příspěvek ZPMV pro děti od 7 do 15 let30.5.2013 Více se dozvíte v sekci Zdravotní pojišťovny. ... arr3Recepty z proběhlého kurzu vaření28.5.2013 Recepty z kurzu vaření s tématem cestování ke stažení zde. Fota najdete během několika... arr3Nový bezlepkový e-shop23.5.2013   V Českých Budějovicích zahájil provoz nový bezlepkový e-shop: Anna's Gluten Free... arr3Jak upéct chutný bezlepkový chléb19.5.2013 Dnes je třetí květnová neděle, to znamená, že dnes slavíme Mezinárodní den celiakie. Co... arr3Bezlepkové výrobky firmy POEX17.5.2013 Pokud rádi mlsáte a křupete, jistě jste už objevili dobroty od firmy POEX. V příloze... arr3Kurz bezlepkového vaření, pečení12.5.2013 V sobotu 25.5. se uskuteční další kurz bezlepkového vaření pro naše členy. Téma bude:... arr3Bezlepkový recept pro sváteční den7.5.2013 Vyzkoušejte recept na slané bezlepkové krekry - zde.   Krekry budeme připravovat na... arr3Recept na prvomájový koláč - bez lepku a laktózy1.5.2013 Vyzkoušejte rychlý a dobrý recept na moučník bez lepku a bez laktózy - litý mandlový koláč... arr3Nové bezlepkové kuchařky30.4.2013 Vyzkoušejte nové bezlepkové recepty a doporučte nám ty nejlepší.   České bezlepkové... arr3Jizerské pekárny o SJC24.4.2013 Jizerské pekárny napsaly o našem sobotním setkání: http://www.jipek.cz/ ... arr3Slevy pro členy sdružení v Klásku na Vltavě23.4.2013   Od 1.5. bude členům Sdružení jihočeských celiaků po předložení kartičky poskytována... arr3Rozhovor na portálu www.proalergiky.cz20.4.2013 Rozhovor s naší členkou, paní Radkou Vrzalovou, která vyhrála soutěž o nejlepší... arr3Novinka - Bezlepkové rýžové špecle11.4.2013   Jihočeská firma Jenix uvádí na trh novinku - bezlepkové rýžové špecle. Výrobky jsou... arr3Výherní recept na bezlepkový mazanec8.4.2013 Recept z našeho kurzu Velikonočního vaření vyhrál soutěž na... arr3Bezlepkový Světový den Schar6.4.2013 Firma Schar pořádá společenskou akci: Bezlepkový Světový den Schar. Více informací v... arr3Celiakie na ČT 1 a Primě5.4.2013 V sekci Celiakie v médiích najdete odkazy na reportáže ČT 1 a Primy z tohoto... arr3Reportáž ČT o lepku v uzeninách4.4.2013 ČT 1 odvysílá dnes, ve čtvrtek v 17, 45 v pořadu Černé ovce, reportáž o lepku v... arr3Novinky od CB Menu3.4.2013 Firma Cb Menu, která se zabývá prodejem sterilovaných bezlepkových jídel, spustila nové... arr3Bezlepková velikonoční inspirace28.3.2013 Už máte vybraný recept na Velikonoce? V sekci Bezlepkové recepty se můžete... arr3Rady, jak péct s Jizerkou27.3.2013 Zdravím všechny,   níže uvedené řádky prosím berte jako osobní zkušenosti mé a mých... arr3Recepty z Velikonočního kurzu vaření26.3.2013 Recepty z Velikonočního kurzu vaření, který se konal 9.3., si můžete stáhnout zde. Ve... arr3Pozvánka na schůzku SJC23.3.2013   Již za měsíc  - 20.4. pořádá  SJC další setkání celiaků. Prezentovat se budou... arr3Novinka - Bezlepková jídla v restauraci Globusu v ČB21.3.2013 Globus v Českých Budějovicích nabízí každý den ve své restauraci jedno bezlepkové... arr3Prodlouženo - Výzva pro rodiče bezlepkových dětí z ČB20.3.2013 Výzva pro rodiče malých bezlepkářů byla prodloužena do 27.3. Informační letáky se díky... arr3Recept na svatební koláčky19.3.2013 Recept na výborné svatební koláčky, které mohli ochutnat účastníci kurzu bezlepkového... arr3Celiakie na ČT 2416.3.2013 V sekci Informace a články, Celiakie v médiích najdete reportáž o celiakii, kterou... arr3Bezlepkové odpoledne v Globusu13.3.2013 V Globusu v Českých Budějovicích proběhne i  letos "Bezlepkové odpoledne", kde se bude... arr3Jaké bezlepky lze koupit v Albertu?10.3.2013 Na webu www.albert.cz si můžete zjistit, jaký bezlepkový sortiment má Albert ve vaší... arr3Ikea stahuje z prodeje mandlové dorty6.3.2013 Ikea stahuje z prodeje mandlové dorty kvůli obsahu fekálních bakterií. Více informací na... arr3České bezlepky v Americe4.3.2013 Přečtěte si o úspěchu českého výrobce Emco v Americe, více v sekci Informace a... arr3Příspěvky zdravotních pojišťoven 20131.3.2013 Přehled příspěvků jednotlivých zdravotních pojišťoven pro celiaky na rok 2013 najdete na... arr3Výzva pro rodiče bezlepkových dětí z ČB27.2.2013 Máte bezlepkové dítě, které navštěvuje MŠ nebo ZŠ v ČB? Ozvěte se nám, leták ke... arr3Pozvánka na schůzku SJC26.2.2013 SJC pořádá 20.4. další setkání celiaků, na které zve všechny své členy a příznivce.... arr3Nestlé a bezlepková dieta17.2.2013 Informace firmy Nestlé ke značení jejich bezlepkových výrobků najdete... arr3Jarní kurz bezlepkového vaření12.2.2013 Na sobotu 9.3. připravujeme další kurz bezlepkového vaření. Zájemci si mohou vybrat ze... arr3Slevy bezlepkových výrobků v Globusu11.2.2013 Od zítřka, 12.2. bude v Globusu zlevněný bezlepkový chléb Rustico od Scharu na 69,90 Kč.... arr3Ohlédnutí za podzimním a zimním kurzem vaření11.2.2013 Našich kurzů vaření se hojně zúčastňují nové členky, maminky bezlepkových dětí. Zde si... arr3Valentýnské bezlepkové řezy9.2.2013 I Valentýn může být bezlepkový, recept ke stažení zde.    ... arr3Nový bezlepkový e-shop4.2.2013 Německé bezlepkové výrobky značky Bio Schnitzer najdete na novém webu a... arr3Další bezlepková novinka od Jipeku31.1.2013 Od konce ledna jsou nově v Globusu k dostání 2 bezlepkové novinky od Jipeku: Mufiny... arr3Nový bezlepkový e-shop26.1.2013 Vyzkoušejte nový bezlepkový jihočeský e-shop http://www.havita.cz/cs/ ... arr3Recept na chlebové placky23.1.2013   Recept od naší členky, paní Vrzalové, ke stažení zde.    ... arr3Zeleninový bar a Bioobchod na nové adrese21.1.2013 Zeleninový bar a Bioobchod, kde můžete nakupovat na naše členské průkazky se slevami,... arr3Článek o bezlepkovém stravování v Praze11.1.2013   Na tomto odkazu si můžete přečíst článek o možnostech bezlepkového stravování v... arr3Bezlepkové novinky od CB Menu10.1.2013 Firma CB menu nabízí dvě bezlepkové novinky: Dršťkovou polévku a jednoporcové speciály -... arr3Bezlepkové novinky v Albertu8.1.2013 V prodejnách Albert najdete další nové bezlepkové výrobky. Více informací zde. Poznámka:... arr3Vítejte na našem webu v novém roce!7.1.2013 Za celý "organizační tým"(až šest maminek) Vám přejeme v roce 2013 hodně zdraví, štěstí a... arr3Nové bezlepkové pivo Bernard19.12.2012 Bernard vaří pivo už i pro celiaky - zpráva přímo z pivovaru Rodinný pivovar... arr3Novinka od Jipeku15.12.2012 Od 1. prosincce 2012 prodává JIPEK bezlepkové pečivo k rychlému a bezpečnému dopečení:... arr3Výprodej Dovesfarm13.12.2012 Firma Dovesfarm nabízí za výprodejové ceny Rýžovou mouku bez lepku za 29 Kč ... arr3Nový web s bezlepkovými recepty8.12.2012   Pokud Vás zajímají nové bezlepkové recepty, dostali jsme tip na nový web... arr3Vylepšení receptu na bílý chléb Doves Farm5.12.2012   V listopadu jsme uveřejnili recept na bílý chléb z mouky Doves Farm. Naše členka a... arr3Recepty z podzimního a vánočního kurzu vaření3.12.2012   Recepty ke stažení zde a zde.    ... arr3Recepty - perníková bábovka, tvarohové hvězdičky1.12.2012 Naše členka, paní Marková, nám poslala své oblíbené recepty. PERNÍKOVÁ BÁBOVKA 1 a... arr3Jizerka v Globusu za 70 Kč30.11.2012 Oblíbená bezlepková mouka Jizerka je k dostání v Globusu v ČB za 70 Kč. Akce platí do... arr3Článek o bezlepkovém stravování26.11.2012 V úterý 20.11. vyšel v Deníku pro jižní Čechy článek o bezlepkovém stravování, na kterém... arr3Hotová bezlepková jídla25.11.2012   Bezlepková hotová vakuovaná jídla si můžete zakoupit na... arr3Vánoční kurz vaření22.11.2012   Vánoční kurz vaření se bude konat v sobotu 1.12. od 14h. Vařit a péct se budou... arr3Celiakie na Slovensku11.11.2012   Pro informaci a inspiraci se podívejte na web slovenských... arr3Bezlepkový festival na Slovensku9.11.2012   Od našich slovenských bezlepkových kolegů jsme dostali pozvánku na bezlepkový... arr3Recept na bílý chléb Dovesfarm7.11.2012   Recept ke stažení zde.  ... arr3Nová sekce - Bezlepkové kuchařky  5.11.2012 Připravujeme novou sekci Bezlepkové kuchařky, ve které bychom Vám rádi poskytli... arr3Rohlíky Dovesfarm3.11.2012   Vyzkoušejte nový recept na rohlíky z mouky Dovesfarm. Recept ke stažení zde:... arr3Jakou podporu mohou dostat rodiče malého celiaka?1.11.2012 Přehled, o jakou podporu od státu mohou žádat rodiče dětí-celiaků najdete na webu... arr3Bezlepková dieta na ČT1 - stažení pořadu28.10.2012   Kdo nestihl shlédnout pořad Černé ovce o bezlepkové dietě, je možné si ho přehrát... arr3Kurzy bezlepkového vaření27.10.2012 Příští sobotu 3.11. se bude konat další kurz bezlepkového vaření. Vařit se bude... arr3Bezlepková dieta na ČT124.10.2012 Pořad Černé ovce na ČT1 bude věnován bezlepkové dietě. Vysílat se bude ve čt 25.10. od... arr3Dietní stravování ve školních jídelnách22.10.2012   ČT 1 odvysílala 26. 9. 2012 reportáž o bezlepkovém stravování dětí ve školních... arr3Dobré a rychlé recepty k vyzkoušení21.10.2012 Vyzkoušejte oblíbené recepty naší členky paní Pavlů. Jezdí za námi do ČB až z Telče a... arr3Pampeliška - nový obchod s bezlepkovým sortimentem v ČB19.10.2012 Tip od naší členky paní Pilátové na nový obchod s bezlepkovým sortimentem v ČB v Besedě,... arr3Jogurtová buchta - úprava receptu18.10.2012 Paní Hromádková z Dovesfarm, nám napsala, že jogurtová buchta, kterou měli na ochutnávce... arr3Nové bezlepkové výrobky v Globusu14.10.2012 Tip od naší členky paní Kolářové na nové bezlepkové výrobky v Globusu. Firma Extrudo: ... arr3Setkání celiaků v Českých Budějovicích10.10.2012   Nezapomeňte, že tuto sobotu 13.10. od 14h se uskuteční schůzka našeho... arr3Pozvánka na podzimní bezlepkový trh v Praze3.10.2012   Společnost pro bezlepkovou dietu o.s. pořádá v neděli 18. 11. 2012 na Toulcově dvoře... arr3Nevhodný chléb pro celiaky1.10.2012   Jedna ze členek našeho sdružení při koupi dvoukvasového pšenično-žitného chleba... arr3Nový katalog Celiatica 2012/201313.9.2012 Od 1.9.2012 je v lékárnách k dispozici nový katalog Celiatica 2012/2013. Katalog si... arr3Nové číslo účtu sdružení7.9.2012 Sdružení bude mít od 16.9.2012 nové číslo účtu: 253492154/0300. Důvodem jsou výhodnější... arr3Sleva na bezlepkové výrobky v Intersparu6.9.2012 Od 5.9. do 11.9. zlevnil Interspar výrobky Bio a Naturpur, ve kterých jsou zahrnuty i... arr3Schůzka Sdružení jihočeských celiaků2.9.2012 Další schůzka Sdružení jihočeských celiaků o.s. se uskuteční v sobotu 13. října 2012 od... arr3Nová směs od Alimpeku - chléb s pohankou21.8.2012 Českobudějovická firma Alimpek uvádí na trh nový výrobek pro celiaky: Procelia - Chléb s... arr3Balviten-prémiový balíček, věrnostní program15.8.2012 Firma Balviten připravila pro své nové zákazníky "Prémiový balíček" bezlepkových výrobků... arr3Doves Farm-Bio a bezlepkové výrobky30.7.2012 Anglické bezlepkové směsi mají nové české webové stránky, http://www.dovesfarm.cz/,... arr3Nová bezlepková kuchařka25.7.2012 Přirozeně bez lepku a bez mléka od autorky Ilony Dostálové. Recepty z přirozeně... arr318.7.2012;Bezlepkové receptyV sekci Bezlepkové recepty najdete mnoho osvědčených receptů. Dva z nich, jogurtovou bublaninu a... arr313.07.2012; Bezlepkové výzvyAbychom ani přes léto nazaháleli, posíláme několik podnětů ke spolupráci. 1) V našem sdružení stále... arr312.07.2012; Anglické bezlepkové směsiV prodejnách Kaufland je možno zakoupit nové bezlepkové směsi od anglické firmy Doves... arr329.6.2012; O bezlepkové dietě v DeníkuDostali jsme možnost seznámit čtenáře Deníku pro jižní Čechy s principy bezlepkové diety, naším... arr331.5.2012; Bezlepková poradna aneb celiaci celiakůmV sobotu 26.5. se v Globusu v ČB konala akce Bezlepková poradna - první společná akce, pořádaná... arr330.5.2012; Perník Procelia za akční cenu!Firma Alimpek nabízí členům SJC po předložení členské průkazky Procelia Perník se slevou-kvůli jeho... arr316.5.2012; Držíte bezlepkovou dietu nebo Vás tato dieta zajímá v rámci zdravého životního stylu?Pak si Vás dovolujeme pozvat na akci pořádanou naším sdružením, hypermarketem Globus, za přispění... arr31.5.2012; Bezlepkové odpoledne 18.4.2012Ve středu 18.4. se konalo v českobudějovickém Globusu již každoroční Bezlepkové odpoledne.... arr329.4.2012; Polské bezlepkové křupky obsahují lepek!Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před polskýmibezlepkovými křupkami.... arr325.4.2012; Hubnutí s bezlepkovou dietouV pořadu Jste to, co jíte, bude hubnout paní s bezlepkovou dietou.Pořad se vysílá ve čt 26.4. ve... arr324.4.2012; dotazník o celiakii pro studentkuPomozte prosím studentce s vyplněním dotazníku pro její bakalářskou práci. Dotazník ke stažení zde.... arr324.4.2012; V Globusu bezlepkové výrobky se slevouOd úterý 24.4. do pondělí 30.4. zlevnil Globus některé bezlepkové výrobky např. housky od... arr323.4.2012; Pozvánka na bezlepkový kurz vaření, pořádaný Biolenkou.Pozvánka na kurz ke stažení zde.... arr321.4.2012; Bezlepková strava v hotelu IRIDA PlzeňDenně jedna bezlepková hotovka s rozvozem po Plzni zdarmaKuchař se zkušenostmi s bezlepkovým... arr319.4.2012; Tisková zpráva firmy PROBIO.Zpráva ke stažení zde.... arr314.4.2012; Nová bezlepková kuchařkaNakladatelství Vašut vydalo kuchařku Pečeme zdravě bez lepku. Informace o knize nalezete... arr310.4.2012; Eshop s bezlepkovými italskými potravinamiDostali jsme od dovozce informace o eshopu s bezlepkovými italskýmipotravinami, podívejte se na... arr3Sedm nejčastějších mýtů o výživě31.8.2015   https://www.dtest.cz/clanek-4543/7-castych-mytu-o-vyzive?  ...

KONTAKTY

Sdružení jihočeských celiaků o.s.
Alešova 13
370 01 České Budějovice
napište nám

Pravý sloupec


» Legislativa a přílohy
Informace k legislativě pro pacienty s bezlepkovou dietou

Na web přidáno 13.7.2017

http://www.szpi.gov.cz/clanek/oznacovani-potravin-z-hlediska-obsahu-lepku.aspx

 

Označování potravin z hlediska obsahu lepku

Nové nařízení č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům

V souvislosti s revizí právních předpisů týkajících se potravin určených pro zvláštní výživu bylo nařízením č. 609/2013 zrušeno nařízení č. 41/2009 ode dne 20. července 2016.

V souladu s  článkem 36 odst. 3 písm. d) nařízení č. 1169/2011 vydala Evropská Komise prováděcí nařízení Komise č. 828/2014 upravující poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům. Toto nařízení je použitelné od 20. července 2016.

Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku. Cílem nařízení je proto umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku tak, aby spotřebitelé na trhu nalezli potraviny odpovídající jejich potřebám a míře citlivosti. Je důležité, aby výrobky byly řádně označeny, čímž se zajistí jejich správné užití osobami s nesnášenlivostí lepku.

Prováděcí nařízení Komise č. 828/2014 stanoví harmonizovaná pravidla pro informace poskytované spotřebitelům o nepřítomnosti lepku (tvrzení „bez lepku“) nebo o sníženém obsahu lepku (tvrzení „velmi nízký obsah lepku“) v potravinách. Pravidla uvedeného nařízení jsou podložena vědeckými údaji a zaručují, aby spotřebitelé nebyli uváděni v omyl nebo mateni na základě informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách, poskytnutých různými způsoby.

Stanovený způsob označení

Pro poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům lze použít pouze tvrzení uvedená v příloze nařízení a v souladu s podmínkami přílohy:

Povolená tvrzení o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách a jejich podmínky

A. obecné požadavky

BEZ LEPKU

Tvrzení „bez lepku“ lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, více než 20 mg/kg lepku.

VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU

Tvrzení „velmi nízký obsah lepku“ lze použít pouze tehdy, pokud u potravin, jež sestávají z jedné nebo více složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, nebo tyto složky obsahují, činí obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, nejvýše 100 mg/kg.

Doplňující způsoby označení

Tvrzení „BEZ LEPKU“ a „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“ mohou být doprovázena tvrzeními:

  • „vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku“ nebo
  • „vhodné pro celiaky“.

Pokud je daná potravina speciálně vyrobena, připravena a/nebo zpracována tak:

  1. aby v ní byl snížen obsah lepku jedné nebo několika složek obsahujících lepek; nebo
  2. aby v ní byly nahrazeny složky obsahující lepek jinými složkami, jež jsou přirozeně bezlepkové

lze tvrzení „BEZ LEPKU“ a „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“ doplnit níže uvedenými tvrzeními:

  • „speciálně připravená pro osoby s nesnášenlivostí lepku“ nebo
  • „speciálně připravená pro celiaky.“

Výše uvedená označení stanovená nařízením (EU) č. 828/2014 nemohou být nahrazena alternativními významově rovnocennými výrazy (např. „bezlepková bageta“) – viz. níže.

Zvláštní požadavky na potraviny obsahující oves

Většina osob s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Tato otázka je předmětem pokračujícího studia a zkoumání vědců. Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování. S přihlédnutím k riziku kontaminace výrobků obsahujících oves lepkem byly přijaty zvláštní požadavky na potraviny obsahující oves – viz. bod B přílohy nařízení (EU) č. 828/2014:

B. dodatečné požadavky na potraviny obsahující oves

Oves obsažený v potravinách označovaných jako „bez lepku“ nebo „s velmi nízkým obsahem lepku“ musí být speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg.

Přirozeně bezlepkové potraviny

Nařízení (EU) č. 828/2014 umožňuje, aby potraviny obsahující složky, jež jsou přirozeně bezlepkové, byly označeny výrazy uvádějícími nepřítomnost lepku, a to v souladu s ustanoveními tohoto nařízení a jsou-li splněny obecné podmínky pro uvádění nezavádějících informací stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011. Informace o potravinách by zejména neměly být zavádějící vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají tyto stejné charakteristiky. Výše uvedeného lze dosáhnout např. tak, že výraz „přirozeně bezlepkový“ bude doplněn dovětkem „stejně jako všechny ostatní bílé jogurty“ nebo jiným sdělením obdobného významu.

Alternativní způsoby označení

Účelem nařízení (EU) č. 828/2014 je sjednotit způsob poskytování informací o nepřítomnosti lepku či sníženém obsahu lepku v potravinách. Nařízení stanovuje jednotný způsob uvedení těchto informací, avšak nezakazuje uvádění alternativních způsobů označení, jejichž cílem je usnadnit spotřebiteli výběr vhodných potravin. Příkladem těchto alternativních způsobů označení mohou být informace: „bezlepková bageta“, „bezlepkové menu“, „vhodné při bezlepkové dietě“, vyobrazení symbolu přeškrtnutého klasu apod. Výše uvedené alternativní způsoby označení mohou být použity jen za předpokladu, že nejsou matoucí či nejednoznačné ve smyslu článku 36 odst. 2 písm. b) nařízení (EU) č. 1169/2011, což v praxi například znamená, že jsou pro spotřebitele spolu s alternativními výrazy zároveň uvedena stanovená tvrzení dle nařízení (EU) č. 828/2014.

Zvláštní režim pro potraviny pro kojence a malé děti

Nařízení (EU) č. 828/2004 Sb. zakazuje poskytování informací o nepřítomnosti lepku či sníženém obsahu lepku v počáteční a pokračovací kojenecké výživě (tj. výživě do 6 měsíců a do 12 měsíců věku dítěte).

U kategorie obilných a ostatních příkrmů určených pro děti mladší šesti měsíců vyhl. č. 54/2004 Sb. vyžaduje, aby byla uvedena informace, obsahuje-li výrobek lepek či nikoli. Pokud je v těchto výrobcích deklarována nepřítomnost lepku, musí být označena prostřednictvím tvrzení „BEZ LEPKU“ a v souladu s podmínkami uvedenými v příloze nařízení (EU) č. 828/2004.

Označování složek obsahujících lepek ve složení potravin

Potravinové právo EU (konkrétně nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací spotřebitelům) stanovuje povinnost poskytnout spotřebitelům informace látkách a produktech způsobujících alergii nebo intoleranci, které byly použity při výrobě potraviny. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů. Obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice (například špalda a khorasan), žito, ječmen, oves nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich tvoří jednu z těchto skupin.

Informace o alergenních látkách se na obale potraviny uvádí:

  • ve složení, přičemž název alergenní látky nebo produktu musí být zvýrazněn tak, aby byl jasně odlišen od ostatních složek (např. typem či stylem písma nebo barvou pozadí),
  • jako výčet alergenních látek za slovem „obsahuje - není-li na obale výrobku uveden seznam složek.

Pokud název potraviny jasně odkazuje na danou alergenní látku, není již další označení alergenu povinné (např. Ovesná kaše).

Nicméně u potravin, u kterých je deklarováno složení nebo výčet alergenních látek za slovem „obsahuje“, doporučujeme i v těchto případech, kdy název potraviny odkazuje na alergenní látku, zvýraznit alergenní látky ve složení nebo uvést odkaz na alergenní látku za slovem „obsahuje.“ Zkušenosti ukazují, že složení či deklarace alergenních látek za slovem „obsahuje“ řada spotřebitelů s potravinovou alergií či intolerancí považuje za hlavní zdroj informaci pro výběr vhodných potravin.Uvedení alergenních látek ve složení či za slovem „obsahuje“ nad rámec požadavku nařízení (EU) č. 1169/2011 v těchto případech zvyšuje přehlednost informací o alergenních látkách, které byly použity při výrobě potraviny.

Od 13. 12. 2014  musí být informace o alergenních látkách uváděny rovněž u zabalených a nebalených potravin – na obale nebo v blízkosti místa nabídky nebalené potraviny.

Rovněž v restauracích, jídelnách, rychlém občerstvení a ostatních zařízeních společného stravování musí být spotřebiteli zpřístupněny informace o alergenních látkách použitých při přípravě pokrmů, např. uvedením výčtu alergenů v nabídce pokrmů nebo na vyžádání spotřebitele u obsluhy.

Výjimky z označování alergenních složek

Složky získané z alergenních zdrojů nemusí vždy obsahovat rezidua alergenů.

Požadavek na deklaraci alergenní složky se nevztahuje na některé potraviny, u kterých bylo prokázáno, že v důsledku použité technologie výroby nebo zpracování již výsledná potravina neobsahuje rezidua alergenních látek původně obsažených v surovině. Výjimky uvedené v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou podložené stanoviskem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), jedná se například o:

  • glukózový sirup z pšenice
  • maltodextriny na bázi pšenice
  • glukózové sirupy na bázi ječmene
  • obiloviny použité k výrobě alkoholických destilátů, včetně etanolu zemědělského původu.

Preventivní označení alergenních složek (lepku)

Cílem preventivního značení je spotřebitele upozornit na riziko nezáměrné kontaminace potraviny alergenní složkou (lepkem) a umožnit tak osobám s alergií nebo nesnášenlivostí informovaný výběr potravin a předcházení nežádoucím reakcím na potravinu.

Preventivní značení se používá pouze v případě, kdy alergenní složka nebyla vědomě použita při výrobě potraviny a potravina přesto obsahuje malá množství alergenní složky, která zůstanou ve výrobku po realizaci všech preventivních opatření k zabránění kontaminace alergenní složky.

Příčinou nezáměrné kontaminace potraviny alergenní složkou je nejčastěji použití surovin kontaminovaných alergenní složkou nebo křížová kontaminace při výrobě.

Riziko nezáměrné kontaminace nelze v některých případech s ohledem na objektivní technologická omezení nebo technologické podmínky zcela vyloučit, i když provozovatel přijme vhodná preventivní opatření.

Deklarace preventivního značení však provozovatele potravinářského podniku nezbavuje veškeré odpovědnosti za bezpečnost potraviny ve vztahu obsahu alergenní složky. Uvedení preventivního značení neznamená, že potravina může obsahovat alergenní složku v jakémkoliv množství.

Informace o riziku nezáměrné kontaminace potraviny alergenní složkou musí být pro spotřebitele jednoznačná a srozumitelná.

Příkladem možných forem preventivního značení mohou být tato označení:

  • „může obsahovat lepek“
  • „může obsahovat stopy lepku“

Naopak za označení, které nelze považovat za sdělení, které dostatečně, jasně a jednoznačně informuje spotřebitele o tom, že výrobek může obsahovat malá množství alergenní složky z důvodu kontaminace a může tedy představovat pro alergiky nebezpečí lze považovat označení:

  • „Vyrobeno v závodě, který zpracovává obiloviny obsahující lepek.“

SZPI proto při kontrole uplatňuje níže uvedený přístup, který by měl předcházet zneužití preventivního značení:

  • použití preventivního označení musí být odůvodněné: (např. na základě analýzy rizika, screeningu výrobního zařízení nebo výstupní kontroly)
  • provozovatel musí doložit, že přijal vhodná preventivní opatření k zamezení kontaminace alergenní složkou
  • preventivní označení nezbavuje provozovatele odpovědnosti za dodržování správné výrobní a  hygienické  praxe

Laboratorní metody ke stanovení lepku

Provozovatel potravinářského podniku nese primární odpovědnost za bezpečnost potraviny a má povinnost zajistit, aby na trh byly uváděny potraviny, které nepředstavují riziko pro lidské zdraví. Vlastní kontroly provozovatele potravinářského podniku zaměřené na přítomnost lepku jsou důležité nejen u potravin, které deklarují nepřítomnost nebo nízký obsah lepku, ale rovněž u běžných potravin, u kterých není ve složení potraviny deklarována přítomnost složky obsahujících lepek.

Dle zkušenosti SZPI je při vlastní kontrole provozovatele klíčová volba vhodné laboratorní metody ke stanovení lepku, která je základním předpokladem spolehlivého výsledku autokontroly výrobce.

Základními předpoklady pro dosažení správného výsledku stanovení lepku jsou:

  • vhodný extrakční postup při izolaci lepku ze vzorku (Zejména u tepelně upravených potravin může být lepek do jisté míry vázán na matrici a při použití klasické extrakce roztokem ethanolu obtížně dostupný). Doporučuje se extrakce pomocí speciálního extrakčního koktejlu, který zaručí dostatečnou extrakci i vázaného lepku.
  • použití vhodné komerčně dostupné ELISA soupravy, založené na protilátce R5 v souladu s požadavky normy Codex Alimentarius CODEX STAN 118 – 1979.
  • co se týká výběru laboratoře pro stanovení lepku, je vhodné, aby laboratoř byla pro toto stanovení akreditována Českým institutem pro akreditaci, metodu měla validovanou, pravidelně se úspěšně účastnila mezilaboratorních testů pro tuto metodu a používala vhodnou ELISA soupravu a vhodný extrakční postup.

Pokud je obsah alergenu v potravině na hranici meze stanovitelnosti akreditované laboratorní metody, kterou SZPI používá, anebo nepatrně vyšší tzn. do hodnoty 10krát vyšší, lze hovořit o stopovém množství. Např. mez stanovitelnosti akreditované laboratorní metody, kterou SZPI používá, je pro lepek 5 mg/kg, tzn. v případě hodnoty lepku do 50 mg/kg je ještě možné hovořit o stopovém množství.

Aktualizováno: 26. 5. 2017

Zpracoval: Ing. Kateřina Pavelková – Odbor kontroly, laboratoří a certifikace (ÚI SZPI) a Ing. Martin Kubík – vedoucí odboru zkušební laboratoře (I SZPI v Praze)


Aktualizováno 22. 8. 2013

Přehled veškeré legislativy, vztahující se k označování bezlepkových potravin, je velmi přehledně zpracován na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.szpi.gov.cz.

Zde je uvedeno to nejdůležitější: Vysvětlení pojmů bez lepku, s nízkým obsahem lepku, jak je to s bezlepkovostí karamelu, Eček, škrobů, glukózového sirupu. Co znamenají pojmy "může obsahovat stopy lepku, vyrobeno v závodě zpracovávajícího lepek apod.“


Potraviny určené pro osoby s nesnášenlivostí lepku


Legislativní požadavky na obsah a označování lepku jsou upraveny nařízením (ES) č. 41/2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku, které stanovuje jednotná evropská pravidla pro označování potravin z hlediska obsahu lepku.

Nařízení (ES) č. 41/2009 stanovuje jak požadavky na potraviny určené pro zvláštní výživu, tak požadavky na potraviny určené pro běžnou spotřebu.

Nařízení umožňuje deklarovat označení „bez lepku“ i na potravinách určených k běžné spotřebě, což přispívá k větší rozmanitosti stravy při bezlepkové dietě.

Různé osoby s nesnášenlivostí lepku mohou snášet různě malá množství lepku. Cílem nařízení je proto umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku tak, aby spotřebitelé na trhu nalezli potraviny odpovídající jejich potřebám a míře citlivosti. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto z pohledu označování a obsahu lepku vymezuje 2 základní kategorie, které se odlišují jak požadavky na obsah lepku, tak stanoveným způsobem označení:

  • Označení „BEZ LEPKU“:Je určeno primárně pro potraviny z přirozeně bezlepkových surovin a je povoleno jak u potravin určených pro zvláštní výživu, tak u běžných potravin. Obsah lepku musí činit nejvýše 20 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli.
  • Označení „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: Je určeno pro označení potravin obsahujících jednu nebo více složek ze speciálně upravené pšenice, ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Údaj „velmi nízký obsah lepku“ není možné použít v označení běžných potravin a rovněž v označení potravin, které neobsahují žádnou složku z pšenice ječmene, ovsa, žita nebo jejich kříženců. Obsah lepku musí činit nejvýše 100 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli.

Výše uvedený systém značení slouží spotřebitelům s nesnášenlivostí lepku jako základní vodítko při výběru vhodných potravin, které umožňuje získat základní, rychlé informace o charakteru potraviny z hlediska obsahu lepku.


Zvláštní požadavky na oves

Většina osob, ale ne všechny, s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Tato otázka je předmětem pokračujícího studia a zkoumání vědců. Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování. Nařízení (ES) č. 41/2009 proto stanovuje zvláštní požadavky na oves určených k výrobě potravin pro zvláštní výživu pro osoby s nesnášenlivostí lepku:

Oves určený pro výrobu potravin pro zvláštní výživu určených pro celiaky musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, ječmenem, žitem nebo jejich kříženci. Obsah lepku musí činit max. 20 mg/kg.


Přechodná období, zrušení vyhlášky č. 54/2004 Sb.

Nařízení (ES) č. 41/2009 vstoupilo v platnost 1. ledna 2012. Nařízení nestanovuje lhůtu pro doprodání zásob potravin označených v souladu s předchozí právní úpravou tj. vyhl. č. 54/2004 Sb. a to s ohledem na téměř tříleté přechodné období, které výrobci měli na úpravu výrobků nebo jejich značení.

Po 1. 1. 2012 mohou být na trhu pouze výrobky splňující požadavky nařízení (ES) č. 41/2009.

Alternativní způsoby označení

Účelem nařízení (ES) č. 41/2009 je sjednotit označování lepku. Nařízení stanovuje jednotný způsob uvádění informací o obsahu lepku, avšak zároveň nezakazuje uvádění alternativních způsobů označení nad rámec požadavků platných právních předpisů, jejichž cílem by mělo být usnadnit spotřebiteli s nesnášenlivostí lepku výběr vhodných potravin. V praxi se jedná např. o logo přeškrtnutého klasu, sdělení typu „vhodné pro celiaky“, „vhodné při bezlepkové dietě“ apod. Pro všechny výše uvedené alternativní dobrovolné způsoby označení platí, že je možné je použít za předpokladu, že neuvádí spotřebitele v omyl a za podmínky, že budou doplněny stanoveným označením dle nařízení (ES) č. 41/2009: tzn. údajem „bez lepku“ nebo „velmi nízký obsah lepku.“


Sledování složení – jedna z cest, jak se celiak může chránit

Lidé nemocní celiakií nejsou odkázání pouze na speciálně vyrobené „bezlepkové potraviny.“ Do bezlepkové diety mohou být zařazovány i běžné potraviny, které neobsahují složky vyrobené z obilovin obsahujících lepek. Spotřebitele s nesnášenlivostí lepku však musí při výběru vhodných běžných potravin bedlivě sledovat složení výrobku.

Výrobci jsou povinni na svých obalech uvádět výčet všech složek použitých ve výrobku. Pokud je složka určité potraviny vyrobená z dalších dílčích podsložek, musí výrobce uvádět i jednotlivé podsložky.

Kromě výše uvedených obecných požadavků na deklaraci složení potravin stanovují platné právní předpisy rovněž zvláštní požadavky na označování alergenních složek a složek, které u citlivých jedinců vyvolávají nesnášenlivost - intoleranci.

Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. o způsobu označování potravin a tabákových výrobků musí být ve složení potraviny uveden název každé alergenní složky, která byla použita při výrobě potraviny a je v konečném výrobku nadále přítomna, a to i v pozměněné formě. Jednou z těchto složek jsou obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich vyrobené.

Ve složení potraviny tak musí být například deklarováno použití pšeničné mouky prostřednictvím uvedení názvu alergenní složky „pšeničná mouka“, označení složky názvem „mouka“ není v tomto případě dostačující, neboť spotřebiteli neumožňuje identifikovat přítomnost alergenní složky.

Výše uvedená povinnost se nevztahuje na potraviny, u kterých se název potraviny odkazuje na alergenní složku (např. „ovesná kaše“).

Požadavek na deklaraci alergenní složky se neuplatňuje rovněž v případě některých potravin, u kterých bylo prokázáno, že v důsledku použité technologie výroby a zpracování již výsledná potravina neobsahuje rezidua alergenních látek původně obsažených v surovině. V případě obilovin obsahujících lepek se jedná o tyto konkrétní potraviny vymezené vyhláškou č. 113/2005 Sb.:

  • glukosový sirup a dextrosa z pšenice
  • maltodextriny na bázi pšenice
  • glukosový sirup vyrobený z ječného škrobu

Všechny výše uvedené výjimky byly podloženy nezávislým vědeckým stanoviskem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA).

Z výše uvedeného vyplývá, že není důvod vyřazovat z bezlepkové diety potraviny obsahující glukózový sirup bez uvedení zdroje - tzn. informace, zda se jedná o glukózový sirup z kukuřice nebo pšenice, neboť v obou případech glukózový sirup neobsahuje lepek.

S výše uvedeným souvisí i otázka deklarace rostlinného původu u karamelu a karamelových barviv. Výroba těchto složek zpravidla spočívá v tepelném záhřevu surovin, které samy o sobě obsahují velmi nízké reziduální množství lepku - např. výše zmíněny glukózový sirup. Proto i finální produkty výše zmíněného výrobního procesu - karamel, karamelová barviva - nepředstavují riziko pro osoby s nesnášenlivostí lepku. V případě karamelových barviv, při jejichž výrobě byl použit glukózový sirup vyrobený z pšeničného škrobu, tedy nemusí být rostlinný původ - např. pšenice deklarován.

Dalším případem neopodstatněného eliminace některých potravin z výživy při intoleranci lepku, který může mít negativní dopad na rozmanitost diety osob s nesnášelivostí lepku, je označování škrobu, který je rovněž relativně velmi často předmětem dotazů spotřebitelů s nesnášenlivostí lepku.

Vyhláška č. 113/2005 Sb. umožňuje použít souhrnné označení „škrob“, avšak tato možnost se nevztahuje na situaci, kdy nelze vyloučit přítomnost lepku, v těchto případech musí být doplněn specifický rostlinný původ, tzn. ve složení výrobku musí být deklarován „pšeničný škrob.“ Pokud se jedná o deproteinovaný pšeničný škrob, ten je vhodný pro celiaky – obsah lepku v něm byl snížen tak, aby splňoval požadavky pro bezlepkovou potravinu.

Není tedy důvod vyhýbat se výrobkům, u kterých není zdroj škrobu blíže specifikován, v těchto případech je použit škrob vyrobený z přirozeně bezlepkové suroviny např. kukuřice, brambor.



Přítomnost lepku v důsledku přenosu z aromat, aditivních látek

Pokud použitá přídatná látka nebo aroma byla vyrobena ze suroviny obsahující lepek nebo obsahuje nosič s obsahem lepku a nelze vyloučit přítomnost lepku, musí být ve složení u této přídatné látky nebo aromatu uveden jednoznačný odkaz na alergenní složku obsahující lepek tak, aby byl spotřebitel o přítomnosti alergenní informován a mohl se tak rizikové potravině vyhnout. Jako příklad lze uvést přídatné látky patřící mezi tzv. modifikované škroby (E 1404, E 1410, E 1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1440, E 1442, E 1450, E 1451). V případě, že byly vyrobeny z pšeničného škrobu, musí být ve složení uvedeno např.: E 1402 (z pšenice).

Éčka nejsou omezením pro celiaky. Pokud by obsahovaly lepek, bylo by to ve složení výrobku uvedeno.

Výjimky z označování alergenních složek (lepku)

Spotřebitelé s nesnášenlivostí lepku by měli mít na paměti, že požadavky na označení alergenních složek, tedy i složek z obilovin obsahujících lepek, se nevztahují na potraviny v obalech s plochou menší než 10 cm2, skleněné, které jsou nesmazatelně označeny a nejsou opatřeny krčkovou nebo rukávovou etiketou.

Připravované změny v označování alergenních složek (lepku)

Prozatím omezené možnosti výběru potravin vhodných při celiakii mají v současné době spotřebitele při nákupu nebalených potravin, u kterých nemusí být deklarováno složení a tedy ani přítomnost alergenních složek. Zlepšení v dané oblasti však přinese nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, podle kterého již budou mít provozovatelé potravinářských podniků povinnost poskytovat údaje o alergenních složkách také při prodeji nebalených potravin.

Důležitou změnou v oblasti označování alergenních složek bude rovněž nová povinnost odlišit ve složení potraviny alergenní složky od ostatních složek například typem či stylem písma nebo barvou pozadí ve složení potraviny.

Preventivní označení alergenních složek (lepku)

Relativně problematické může být rovněž tzv. preventivní označení alergenních složek, jedná se např. o označení typu „může obsahovat stopy lepku, vyrobeno v závodě zpracovávajícího lepek apod.“

V podstatě se jedná o dobrovolnou informaci, kterou provozovatel poskytuje v rámci odpovědného přístupu. Cílem preventivního značení je spotřebitele upozornit na riziko nezáměrné kontaminace potraviny alergenní složkou (lepkem) a umožnit tak osobám s alergií nebo nesnášenlivostí informovaný výběr potravin a předcházení nežádoucím reakcím na potravinu. Preventivní značení se používá pouze v případě, kdy alergenní složka nebyla vědomě použita při výrobě potraviny a potravina přesto obsahuje malá množství alergenní složky, která zůstanou ve výrobku po realizaci všech preventivních opatření k zabránění kontaminace alergenní složky.

Riziko nezáměrné kontaminace totiž nelze v některých případech s ohledem na objektivní technologická omezení nebo technologické podmínky zcela vyloučit, i když provozovatel přijme vhodná preventivní opatření.

Deklarace preventivního značení však provozovatele potravinářského podniku nezbavuje veškeré odpovědnosti za bezpečnost potraviny ve vztahu obsahu alergenní složky. Uvedení preventivního značení neznamená, že potravina může obsahovat alergenní složku v jakémkoliv množství.

Kromě pozitivního přínosu pro spotřebitele může mít preventivní značení i negativní dopad na rozmanitost stravy osob trpících alergií nebo intolerancí. Například průzkum zaměřený na používání preventivního značení provedený irskou agenturu v roce 2010 (Food Safety Authority of Ireland) ukázal, že 94 % potravin nesoucích preventivní značení, neobsahovalo detekovatelné množství alergenů.

SZPI proto při kontrole uplatňuje níže uvedený přístup, který by měl předcházet zneužití preventivního značení:

  • použití preventivního označení musí být odůvodněné: (např. na základě analýzy rizika, screeningu výrobního zařízení nebo výstupní kontroly)
  • provozovatel musí doložit, že přijal vhodná preventivní opatření k zamezení kontaminace alergenní složkou
  • preventivní označení nezbavuje provozovatele odpovědnosti za dodržování správné výrobní a hygienické praxe.

 

Zdroj: Web Státní zemědělské a potravinářské inspekce www.szpi.gov.cz

 

MWFiZjhh