Bezlepkové s lepkem? Ano, v Greenhousu
11.7.2013
Včera jsme dostali zajímavý email od naší členky, paní Trsové.
Nejdříve si důkladně pročtěte mail, a pak asi dojdete ke stejnému závěru jako my.
"Dobrý den,
ráda bych se podělila o zkušenost z dnešního poledne. Týká se bezlepkového
stravování v restauraci GREEN HOUSE v ulici Biskupská v Českých Budějovicích.
Jsem celiak a dnes jsem se rozhodla, že si po dlouhé době zajdu na bezlepkový oběd
do výše uvedené restaurace. Nabídka vypadala celkem slušně a u všech bylo uvedeno,
že jsou bezlepková. Nejprve jsem si chtěla dát ovocné borůvkové knedlíky, ale
zaslechla jsem obsluhu, jak říká zákazníkovi přede mnou, že se na internetu stala
chyba a tyto knedlíky bezlepkové nejsou. Trochu mne to zarazilo, ale budiž může se
to stát a obsluha zákazníka upozornila. Zeptala jsem se tedy, zda všechna ostatní
nabízená jídla jsou skutečně bezlepková a bylo mi odpovězeno, že ano. Vybrala jsem
si Vepřové na paprice s těstovinami. Porce jídla byla slušná, jídlo chutné a
těstoviny (na to že byly bezlepkové), opravdu výborné. Objednala jsem si ještě
jednu porci, kterou jsem si nechala zabalit domu. A protože ty těstoviny byly
opravdu výborné, zeptala jsem se ještě jednou zda jsou opravdu BLP a bylo mi
sděleno, že nejsou. V tu chvíli, jsem nějak nevěděla jak reagovat. Odešla jsem. Po
chvíli jsem se opět vrátila s tím, že se zeptám, zda jsem se nepřeslechla nebo jsme
si s obsluhou špatně nerozuměli, protože ten oběd jsem snědla celý a přílohy bylo
opravdu hodně. Bylo mi opět sděleno, že BLP je pouze ta omáčka, že těstoviny
bezlepkové nejsou, že by musely být celozrnné!!!. Tak jsem paní u obsluhy sdělila,
že celozrnné neznamená bezlepkové, načež se šla tedy "pro jistotu" ještě podívat na
obal od těstovin na složení - ejhle "pšeničná mouka". Když jsem jí sdělila, že na
můj původní dotaz zda jsou všechna ostatní jídla opravdu bezlepková odpověděla, že
ano - sdělila mi že skutečnost o tom, že jsou těstoviny "lepkové" zjistila až po
té, co mi bylo jídlo podáno. Nevím co se událo za těch 15 min, než jsem jídlo snědla
a najednou byla z BLP přílohy příloha s lepkem, ale prý ji to začalo mezi tím vrtat
hlavou. Ptala jsem se jak je to možné. Dozvěděla jsem se, že jídelníček připravuje
paní vedoucí. Prostě se stala chyba, omlouvají se.
Jídlo, které jsem si nechala zabalit domů mi vyměnili za nové s BLP přílohou. Poté
jsem si od obsluhy ještě vyslechla, jeslti mi to opravdu tak moc vadi i když jsem
celiak a abych si na to vzala prášek!!!. Že prý tam nějaká paní chodí a ta na to
nějaké prášky má. Když jsem chtěla zavolat paní vedoucí, je prý na dovolené.
Jediné co na celé věci hodnotím kladně, je klidné jednání obsluhy, ale to je tak asi
všechno.
Na internetových stránkách nemají uveden e-mail. Dovolala jsem se tedy paní
provozní, která je 2.týden na dovolené. Sdělila jsem jí, že budu informovat sdružení
jihočeských celiaků. Omluvila se s tím, že to ihned bude s někým řešit.
Nevím do jaké míry v restauraci GREEN HOUSE kdo za co může, ale minimálně by tam měl
být nějaký odpovědný zástupce.
Nicméně tvrdit celiakům, že protože není příloha celozrnná není tedy bezlepková a
pokud už tedy lepek požili, aby si na to vzali prášek? A navařit do BLP menu
lepkové těstoviny? Přinejmenším jde o neinformovanost obsluhy, liknavost při
kontrole nakoupených surovin, ale rozhodně se jedná o hazard se zdravím celiaků a
dost možná i ohrožení na jejich životě.
Nevím co mne v nejbližších hodinách popř. dnech čeká, ale pokud to přežiju bez
následků budu ráda. Je to zhruba 2,5 hodiny poté a již teď mi není příliš dobře.
Na základě této zkušenosti se rozhodně v této restauraci již nikdy stravovat nebudu
a zcela jistě ji nebudu doporučovat dalším lidem.
Krom jiného se budu na základě této zkušenosti obávat se dát si BLP jídlo i v jiných
zařízeních (aniž bych se jich chtěla jakkoli dotknout) kdekoli po republice popř. i
na cestách ve světě.
Co kdyby se zase někdo spletl?"
Kateřina Trsová
1) Tato restaurace si dle svého webu zakládá na tom, že připravuje pokrmy z kvalitních surovin a některá jídla jsou bezlepková. Příprava bezlepkových pokrmů předpokládá znalost problematiky dietního stravování tzn. vaření v oddělených prostorách, používání čistého kuchařského náčiní apod. Kuchař musí vědět, která jídla uvařil jako bezlepková, obsluha rovněž a někdo další zodpovídá za správné označení bezlepkových jídel v jídelním lístku.
A celý tento řetězec má někoho, kdo je vedoucím a má vše správně koordinovat a řídit. Pokud má vedoucí dovolenou jako nyní, jistě má také během své nepřítomnosti odpovědného zástupce.
2) Pokud jsou proškoleni kuchaři, musí být proškolen i obsluhující personál např. vědět základní věci, jako že celozrnné neznamená bezlepkové. A že podáním lepkového jídla celiakovi ho může ohrozit na životě.
3) Když už se stane tak fatální chyba na straně restaurace, nemá si zákazník, který si zaplatil za službu, vyslechnout nevhodné poznámky o tom, že si má vzít prášek (při onemocnění celiakií úplně zcestné).
Stále si u nás ještě restauratéři neuvědomují, co už jinde ve světě ví dávno "náš zákazník, náš pán".
O tom, že celiakovi požitím lepkového jídla mohla restaurace způsobit vážné zdravotní problémy, není třeba se na těchto stránkách dlouze zmiňovat.
Shrnutí: Neprofesionální, nevhodné jednání za strany rastaurace. Tento článek bude zaslán i zmiňované restauraci, aby měla možnost se k celé situaci vyjádřit.
Pokud jste byli poškozeni i Vy, ozvěte se nám.
Všem ostatním přejeme dobrou chuť a dávejte pozor - víte, co v restauracích jíte?