Recepty PROCELIA, firma ALIMPEK
- Tmavý bezlepkový chléb s vlákninou
- Český bezlepkový chléb
- Zámecký chléb z Hluboké
- Petříkovský chlebánek
- Světlý chléb
- Pizza
- Houskové knedlíky
- Halušky
- Česneková krémová polévka
- Bramborák
- Omeleta
- Bešamelová omáčka
- Nádivka
3 pol. lžíce univerzální směsi PROCELIA, 2 vejce, 1/2 litru mléka, sůl. Příprava je stejná jako u klasických palačinek. Těsto necháme 5 minut odstát a smažíme na oleji. Plníme vařenou nebo syrovou zeleninou, směsí masa a zeleniny dle chuti a domácích zásob.
250 g univerzální směsi PROCELIA, 170 g tuku (STELLA), 150 g cukru práškového, 1 žloutek, 1/4 vanilkového cukru, 1/2 prášku do pečiva. Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva, přidáme žloutek, tuk a zaděláme těsto. Vyválíme silnější placku asi 1 cm a vykrajujeme kolečka, hvězdičky atd. Pečeme vevyhřáté troubě pouze na pečícím papíře! Pocukrujeme.
250 g tvarohu, 250 g univerzální směsi PROCELIA, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce rumu, 2 lžíce mléka, 1 lžíce cukru, špetka soli. Z ingrediencí zaděláme řidší těsto. Lžící vykrajujeme koblížky a smažíme v oleji. Hotové koblížky obalíme ve skořicovém cukru nebo potřeme marmeládou.
500 g univerzální směsi PROCELIA, 1 prášek do pečiva, 170 g cukru, vanilkový cukr, 500 ml vody, 2 polévkové lžíce oleje, lžíce citrónové šťávy. Ingredience dobře promícháme a vložíme do vymaštěné bábovkové formy. Necháme 30–40 min. kynout. Pečeme při180–200° C. Doporučujeme vložit do trouby hrneček s vodou pro zvýšení vlhkosti.
140 g cukru ( jemný krystal), 1 žloutek, 20 g tuku (HERY), 250 g univerzální směsi PROCELIA, 3 g instantního nebo 10 g čerstvého droždí, 50–75 ml vody, 30 g mandlí nebo ořechů (rozinek), vejce na potření. Cukr, žloutek a tuk utřeme, vypracujeme se směsí a vodou vláčné těsto, nakonec vložíme rozinky (sekané mandle, ořechy), necháme 10 minut odpočinout. Vytvarujeme vánočku z 5 pramenů (3 + 2) a necháme 30–40 minut v teple nakynout. Potřeme šlehaným vejcem, posypeme sekanými mandlemi. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě na vymaštěném plechu cca 40 min. Pro zlepšení objemu je možno přidat kvásek z droždí.
250 g bezlepkové univerzální směsi PROCELIA, 100 g cukru, 1 vejce, 50 g rozpuštěného teplého medu, perníkové koření (fenykl, anýz, hřebíček, skořice, badyán) jemně mleté nebo tlučené, 25 ml mléka, vejce na potření. Ve směsi promísené s jemně tlučeným nebo mletým kořením a cukrem uděláme důlek, do kterého vlijeme rozpuštěný med a vejce smíchané s mlékem. Dobře prohněteme.
Těsto necháme 15 minut odležet. Z plátu těsta vyváleného na 5 mm vykrajujeme různé tvary, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zvolna cca při 150 °C na pečícím papíru. Šikovné hospodyňky je mohou nazdobit bílkovou polevou (utřeme 1 bílek / 14 dkg práškového cukru), nebo citrónovou polevou.
TMAVÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB S VLÁKNINOU
500 g směsi chlebové tmavé PROCELIA, 6 g sušeného (nebo 20 g čerstvého) droždí, polévkovou lžíci oleje smícháme s 465 ml vody. Lze přidat 35g slunečnicových a 30 g lněných semen. Pečení: 1. v domácí pekárně: (ETA) – program SPRINT cca 2 hod.; 2. v troubě: těsto necháme ve vymazané formě 30–40 min. nakynout, pečeme při 180–200 °C asi 30–40 min. Doporučujeme vložit do trouby hrneček s vodou.
50 dkg směsi – PROCELIE chlebové smícháme s 465 ml vody a droždí (v troubě: 7,5 g instantní/ 20 g čerstvé, v domácí pekárně: max. 7g/15g čerstvého), s 2,5 polévkovými lžícemi oleje, důkladně promícháme, nalijeme do vymazané formy a necháme 30–45 min. kynout. Pečeme při teplotě 180–200 °C přibližně 30–40 min. Doporučujeme vložit do trouby hrneček s vodou ke zvýšení vlhkosti při pečení. Pečivo má světlou kůrku. V domácí automatické pekárně smícháme všechny ingredience najednou. Pečeme na programu SPRINT (ETA) – krátký program.
20 dkg PROCELIA chlebová, 20 dkg pohankové mouky, 5 dkg strouhaného tvrdého sýra, 5 dkg lněných semen, max. 7 g sušeného (nebo 15 g čerstvého) droždí, cca 300 ml vody, kávová lžička oleje, sůl. Smícháme ingredience a necháme ve vymaštěné formě kynout 20 min. Pečeme v troubě při teplotě 180–200 °C. Příprava v automatické
pekárně – krátký program.
110 ml mírně teplé vody, 140 g směsi chlebové PROCELIA 3–4 dkg (polovička 7g sáčku) sušeného droždí, kmín, semínka slunečnicová, sezamová, 1 polévková lžíce, lžíce oleje, pár kapek citrónové šťávy. Suroviny smícháme a vyšleháme hladké těsto, které necháme asi 30 minut odležet. Petříkovský chlebánek doporučujeme péct ve vaflovači – množství je na dvě větší vafl e. Upečená chlebová vafl e nejlépe chutná čerstvá. Podáváme se sýrem, salámem, zeleninou, podle chuti a možností.
500 g univerzální směsi PROCELIA smícháme s 500 ml vody a 2 polévkovými lžícemi oleje, přidáme 6 g instantního nebo 20 g čerstvého droždí. Necháme 30–40 min. kynout ve vymazané formě. Pečeme 35–40 min. při teplotě cca 180–200 °C. V automatické pekárně pečeme na krátkém programu (SPRINT).
cca 300 g univerzální směsi PROCELIA, 3 g instantního nebo 10 g čerstvého droždí, 2 lžíce oleje, voda dle potřeby. Zaděláme hustší lité těsto a vložíme do vymazané a vysypané dortové formy, těsto potřeme kečupem a klademe: cca 30 dkg bezlepkového salámu, rajčata, papriky, žampiony, cibuli, posypeme sýrem, pokapeme kečupem. Necháme asi 20 minut kynout. Na obložení můžeme použít kyselé ryby, kuř. maso, vařenou zeleninu (kukuřice, brokolice, špenát) apod. Pečeme ve vyhřáté troubě.
250 g univerzální směsi PROCELIA, 3 g instantního nebo 10 g čerstvého droždí, 1 vajíčko, sůl dle chuti, 1 bezlepková žemle, vlažná voda dle potřeby. Zaděláme tužší těsto a necháme 20 minut kynout. Po vykynutí vytvarujeme knedlík a vaříme ve vroucí vodě 15–20 minut.
6–8 polévkových vrchovatých lžic univerzální PROCELIA, 1 pol.lžíce oleje, 100 ml vody, dle chuti sůl. Ingredience rozšleháme nahustější těsto a halušky propasírujeme přes struhadlo nebo hrubé síto do vroucí vody. Vařené halušky vyplavou na povrch, vyjmeme je a propláchneme ve studené vodě. Podáváme se sýrem, se zakysanou
smetanou nebo s jinou přílohou dle chuti. Podávají se k masu, omáčkám, zelenině. Chutnají i zapečené se smetanou, zeleninou, houbami, špenátem nebo masem.
2–3 cibule, 1 bezl. masox, 250 ml šlehačky, 4–5 stroužků česneku, 1 pol. lžíce univerzální směsi PROCELIA, 1/2 l mléka, 1–2 krajíce bezlep. chleba, cca 5 dkg strouhaného sýra, pepř, sůl. Cibuli nakrájíme, orestujeme na oleji, následně zalijeme mlékem a přidáme bezlep. masox. Vaříme cca 20 minut. Směs univerzální PROCELIA rozmícháme se šlehačkou a zahustíme polévku. Nakonec do polévky vložíme třený česnek, dochutíme pepřem a solí. Při stolování dáme na talíř strouhaný sýr, kostky osmaženého chleba a zalijeme polévkou.
2–3 kusy brambor, 1 vejce, 2 pol. lžíce univerzální směsi PROCELIA, sůl, pepř, majoránka, česnek. Nastrouháme brambory, přidáme vejce, sůl, pepř, česnek, mouku z univerzální směsi PROCELIA, majoránku. Bramboráčky smažíme na rozpáleném oleji. Po usmažení můžeme posypat sýrem nebo přelít kysanou smetanou. Pro
velké jedlíky vložíme krájené uzené maso.
2 vejce, 2 lžíce univerzální směsi PROCELIA, 1/2 l mléka, 1 lžíce oleje. Vejce rozmícháme s moukou a s mlékem, pak vylijeme na rozpálený olej. Další varianty: se žampiony, masem a zeleninou.
4 dkg másla, 1–2 pol. lžíce univerzální směsi PROCELIA, 4 dcl mléka. Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme mouku a uděláme jíšku, pak zalijeme mlékem. Používáme k přelití masa a zeleniny i jako zálivku při přípravě zapečených jídel z těstovin a brambor.
3–4 ks pečiva z univerzální směsi PROCELIA, cca 2 dcl mléka, 1 cibule, sůl, koření podle chuti, 1–2 vejce. Cibuli nakrájíme a na oleji osmažíme dozlatova. Chléb namočíme do mléka, pak vymačkáme. Smícháme cibuli, chleba, koření podle chuti a spojíme s vajíčkem. Podle potřeby můžeme ještě přidat strouhanku z univerzální
směsi PROCELIA nebo mouku z univerzální PROCELIA, zeleninu, apod. Poté plníme maso – vepřové, kuřecí, krůtí kapsy a nebo kuře. Nádivku můžeme péci samostatně – vložíme do ní nakrájené vařené (uzené) maso a přidáme vejce, petrželku.