Recepty - prezentace GLOBUS, 26.5.2012
- Čokoládový dort
- Mrkvové mufíky či mrkvový dort
- Citronové mufíky se sušenými meruňkami
- Šunkovo - salámové kvekry
recept je určen pro 8 osob(y)
doba přípravy je cca 45 min
Ingredience:
200 g kvalitní čokolády,
200 g másla,
250 g cukru krystal,
5 celých vajec,
1 PL Maizeny,
vanilková zmrzlina
Příprava:
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr, promícháme. Až se zchladí, přidáváme postupně celá vejce a přitom důkladně promícháváme, nakonec přijde Maizena. Nalijeme do předem vymazané dortové formy a pečeme na 190 st 20 -25 minut. Doporučuji použít silikonovou formu na pečení.
Doporučená příloha:
Podáváme s kopečkem dobré vanilkové zmrzliny.
MRKVOVÉ MUFÍKY ČI MRKVOVÝ DORT
300 g loupaných mletých mandlí (lze nakombinovat s mletými vlašskými či lískovými oříšky)
300 g strouhané mrkve či karotky
300 g cukru (moučka či třtinový jemný)
80 g bezlepkové mouky ( vyzkoušena Schar Pastiseria, Jizerka)
4 celá vejce
Špetka soli
Citronová kůra z jednoho nejlépe Bio citronu
Prášek do pečiva ? nebo 3 kávové lžičky vinného kamene
(pokud budeme dělat dort ještě potřebujeme máslo na vymazání formy a bezl. krupici či strouhanku na vysypání)
V míse vyšleháme vejce s cukrem a postupně přidáme najemno nastrouhanou mrkev a mleté mandle s oříšky. Přidáme nastrouhanou kůru, sůl a mouku. Nakonec jemně vmícháme prášek do pečiva. Vlijeme do dortové formy nebo do mufinové formy či do papírových košíčků (lžící) do dvou třetin. V tomto případě je třeba nechat na sobě alespoň tři papírové košíčky.
Pečeme v předehřáté troubě nejdříve 10 minut při 160 a pak při 180 °C dort cca 25-30 minut. Kontrolujeme zapíchnutím špejle do středu dortu. Mufíny trvají samozřejmě kratší dobu cca 10 minut při 180.
Po vychladnutí zdobíme čokoládovou nebo bílkovou polevou. Dále dle fantazie. Efektní jsou mrkvičky z modelovací mléčné hmoty (marcipánu).
CITRONOVÉ MUFÍKY SE SUŠENÝMI MERUŇKAMI
280 g bezl. mouky (vyzkoušeno ze Schar Pastiseria)
80 g másla
120 g moučk. Cukru
2 celá vejce
1 lžíce strouhané citronové kůry (nejlépe z Bio citronu)
2 lžíce citronové šťávy
200 ml zakysané smetany
? sáčku prášku do pečiva či 3 kávové lžičky vinného kamene
100 g sušených meruněk
Máslo opatrně rozehřejte v mikrovlnné troubě či v malém kastrůlku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak vyšlehejte s cukrem, vejci, citronovou kůrou a šťávou. Vmíchejte mouku a kypřící prášek a nakonec přidejte zakysanou smetanu a nasekané meruňky.
(Smetana by měla mít stejnou tedy pokojovou teplotu, meruňky spařte v horké vodě před použitím obsahují konzervant – síru).
Formu na mufíny či papírové košíčky (alespoň tři na sobě) naplňte do dvou třetin těstem. Pečte v troubě předehřáte na 190° cca 20 minut (záleží jak velké budete plnit košíčky). Kontrolujte v troubě zapíchnutím špejle do středu mufinku.
Po vychladnutí můžete zdobit bílou čokoládovou polevou či pudinkovým krémem.
Krém:
250 ml mléka
1 sáček pudink. Prášku bezlepkového
60 g krupic cukru
200 g másla
Z mléka a pudink. Prášku a cukru uvařte hustý pudink a nechte vychladnout za občasného míchání na pokojovou teplotu. Pak ho rozšlehejte ručním šlehačem a vmíchejte na kousky nakrájené máslo pokojové teploty. Vše společně vyšlehejte na hladký krém, kterým potřete vršky mudínků. Další zdobení je na fantasii Vaší či dětí.
ŠUNKOVO - SALÁMOVÉ KVEKRY
200 g bezl. mouky (vyzkoušeno z Schar Mehl, Jizerka)
200 g vařených moučnatých brambor (varný typ B či C)
200 g másla nebo Hery
100 g šunkového bezlepkového salámu
Sůl
Na potření rošlehané vejce
50 g strouhaného sýra na posypání (Gouda či Cihla)
Z předem uvařených, oloupaných a najemno nastrouhaných brambor, mouk, soli, rozehřátého tuku a najemno nastrouhaného šunkového bezl. salámu vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne odpočinou v lednici.
Po vyndání z lednice těsto necháme odležet při pokojové teplotě a rozválíme plát cca 0,5 cm silný. Vykrajujeme tvary (kolečka, čtverce), které klademe na pečícím papírem vyložený plech. Potřeme šlehaným vejcem a sypeme sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C dozlatova cca 20 minut.