BEZLEPKOVÉ RECEPTY NA VELIKONOCE
Housky (bagetky) ze schar mouky - recept z obalu mix B - Bread
MEDOVÝ BERÁNEK S JABLKY
350 g hladké bezl mouky (použila jsem Schar mix C – Kuchen und Kekse)
50 ml rumu
50 g rozinek
1 balíček kypř. Prášku
100 g cukru krupice nebo třtinového cukru
50 g vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
2 jablka střední
200 ml oleje
4 vejce
3 lžíce medu
Tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy a hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Beránek je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud by to bylo do moderní silikonové či nové nerezové formy asi bych udělala beránka z poloviny dávky ingrediencí.
1.Omyté rozinky den předem namočíme do rumu. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s rumem. Oloupaná na hrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou nebo strouhankou.
2.Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160°C asi 30 minut.
3.Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.
VELIKONOČNÍ MAZANEC
500 g bezlepkové mouky – vyzkoušeno s Jizerkou
Cca 400 ml mléka
100g Hery
190g cukru
2 lžíce oleje
2 vejce
Lžička soli
Balíček (42g) až balíček a půl čerstvého droždí
Rozinky, kandované ovoce, mandle, citronovou šťávu nebo kůru dle chuti
1.Připravíme kvásek – do vlažného mléka dáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzkypět.
2. V míse smícháme cukr, Heru, vejce, olej.
3.Postupně přisypáváme mouku, sůl, přilijeme mléko a vzešlý kvásek, zpracujeme buď ručně nebo elektrickým hnětačem na hladké těsto.
4.Podle chuti přidáme rozinky, kandované ovoce, madle.
5.Těsto necháme min. 45 min kynout, povrch posypeme moukou.
6.Po nakynutí ještě propracujeme, dáme např. do dortové formy – buď vymazané a vysypané nebo jen vyložené pečícím papírem, povrch posypeme mandlemi a pomažeme vajíčkem.
7.Pečeme v předehřáté troubě, nejprve na 180°C cca 10 min, poté je možné teplotu snížit na cca 165°C, celková doba pečení je cca 45-60 minut.
HOUSKY (BAGETKY) ZE SCHAR MOUKY – RECEPT Z OBALU MIXU B – BREAD
300 g mouky Schar mix B
10 g sušeného nebo 15 g čerstvého droždí
1 lžíce olivového oleje
200 ml vlažné vody
špetka soli
1.Výše uvedené přísady – mouku rozdrobené droždí, sůl, olej a vodu promícháme a ručním hnětačem vyhněteme hladké těsto.
2.Z těsta pomoučenýma rukama tvarujeme housky či bagetky, které klademe na plech s pečícím papírem. Necháme cca 15 minut vykynout.
3.Můžeme potřít vejcem (žloutkem) nebo vodou, posypat kmínem či mákem a hrubou solí.
4.Pečeme ve vyhřáté troubě (s hrníčkem vody) cca 25 minut při 200°C.
KMÍNOVÝ CHLÉB Z PODMÁSLÍ
400 g mouky Schar mix B či Jizerky (nebo namíchat s 50 g pohankové a 100 g kukuřičné mouky)
400 ml podmáslí Jihočeské (je nejlepší)
2 pol. lžíce olivového oleje nebo 25-30 g sádla
1 lžíce octa nebo citronové šťávy
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky kmínu
balíček sušené droždí Dr. Oetker nebo 15 g čerstvého
1 lžička chlebového koření Benkor či jiné značky
forma na pečení chleba vymazaná sádlem
1.Droždí rozpustíme v podmáslí, přidáme ocet, bezlepk. Mouku, ostatní přísady a vyhněteme ručním hnětačem hladké těsto, které vložíme do formy vymazané sádlem.
2.Necháme na teplém místě 30 – 40 minut kynout, přikryté utěrkou.
3.Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 40 minut s hrnečkem s vodou.
Sádlo nezaměňujte – chléb je vláčnější a dříve vydrží.
Pečivo doporučuji nechat vychladnout, sníst čerstvé, zbytek po porcích zamrazit.
STAROČESKÝ MAZANEC
400 g bezl. mouky (protože je v rozpisu polohrubá dala jsem 250 g bezl. Schar mix C, 100 g polohr. kukuřičné a 50 g pohankové – může být místo toho i 50 g jabl. vlákniny) + 5 g xantanové gumy NEMUSÍ BÝT!
2 velké uvařené brambory (cca 200 g - varný typ B nebo C)
20 g čerstvého droždí
3 lžíce krupic. Cukru
100 ml mléka či vody
1 žloutek
1 vejce
špetka soli
30 g suš. krájených Meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat)
30 g. jabl. Křížal
50 g medu
80 g sádla
1 bílek na potření (můžeme potřít jen žloutkem nebo vodou)
50 g mandlí na posyp
pečící papír na plech
1.Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Droždí smícháme s jednou lžící cukru a vlažným mlékem. Přidáme lžíci mouky a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme mouky, nastr. brambory, žloutek, vejce, sůl, zbývající cukr, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky, med a vzešlý kvásek. Vše zlehka propracujeme, přidáme rozpuštěné zchladlé sádlo.
2.Vypracujeme hladké nelepivé těsto ze kterého na plechu vytvoříme mazanec. Nakrojíme kříž, potřeme bílkem či žloutkem posypeme mandlemi a necháme cca 30 minut odpočinout.
3.Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 180°C asi 15 minut, pak dopékáme při 160°C asi 30 minut. Během pečení (pokud se připéká shora – překryjeme alobalem).