PODZIMNÍ BEZLEPKOVÉ RECEPTY
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Cheesecake z jablečných sušenek a ořechovou drobenkou
Bramborové muffiny se slaninou
CUKETOVÝ CHLEBÍK
3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety
2 lžičky soli
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 pol. lžíce olivového oleje
125 ml teplé vody
1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker
2 hrnky směsi na bezl. chléb + na podsypání
2 lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného)
2 lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody
? pol. lžíce hrubé soli na posypání + 2 lžíce oleje na pomazání plechu a folie před pečením
1.Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.
2.Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci oliv. Oleje do zlaté barvy . Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout
3.Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli – promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.
4.Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).
5.Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vodya rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytek mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokut nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut. (Dala jsem ho na teplé – né horké topení).
6.Roztopíme troubu na 220°C a dolu dáme hrneček s vodou.
7.Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při 220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C a pečeme cca 35-40 minut. Záleží na typu trouby.
8.Chléb necháme vychladnout.
Tip: do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!
OVOCNÉ KNEDLÍKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
350 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schar-Mehl)
70 – 80 g másla
0,5 l mléka
Špetka soli
1 celé vejce
1.Mléko svaříme se špetkou soli a máslem v hlubší pánvi (nejlépe teflonové, aby se těsto nepřipalovalo).
2.Najednou přidáme celé množství mouky a mícháme , až vznikne hustý těstový knedlík, který se nechytá vařečky.
3.Do vlažného (né horkého) těsta zpracujeme rukou jedno vejce.
4.Vznikne lepivé těsto, kterým obalujeme vlhkýma rukama omyté ovoce.
5.Knedlíky obalíme v bezl. Mouce a vaříme v osolené vodě. Délka vaření závisí na druhu ovoce. Jahodové cca 5 minut, švestkové a meruňkové 7-8 minut.
Knedlíky můžeme podávat se strouhaným tvarohem, cukrem, přelité máslem nebo s opraženou strouhankou.
CHEESECAKE Z JABLEČNÝCH SUŠENEK A OŘECHOVOU DROBENKOU
200 g jablečných sušenek + 50 g na drobenku
100 g lískových oříšků ( 50 g do korpusu a 50 g na drobenku)
125 g rozpuštěného másla a trochu na formu + 50 g studeného na drobenku
120-150 g krupicového cukru + vanilka
300 g čerstvého krémového sýra (např. lučiny) nebo jemného tvarohu
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
300 g zakysané smetany
200 g drobného ovoce (může být i mražené nebo okapané kompotované)
Špetka skořice
Pečící papír
1.Předehřejeme troubu na 160°C. Rozdrtíme v mixéru sušenky s oříšky a přidáme máslo (cca 100 g směsi suchých sušenek a oříšků si dáme na stranu na drobenku). Dortovou formu vyložíme kruhem pečícího papíru, vymažeme máslem a na dno upěchujeme sušenko-máslovo-oříškovou hmotu. Dáme chladit do lednice.
2.Prošleháme polovinu cukru s vanilkou a sýrem (tvarohem) a postupně zašleháme žloutky a smetanu. Bílky si ušleháme zvlášť s druhou polovinou cukru na pevný a lesklý sníh a vmícháme ho do sýrové (tvarohové směsi).
3.Formu naplníme směsí a posypeme polovinou ovoce, klepneme o stůl a vložíme do trouby na mřížku pokrytou pečícím papírem (máslo z formy trochu teče). Pečeme cca 20 minut.
4.Směs sušenek a oříšků promneme s máslem na drobenku a promícháme se zbylým ovocem.
5.Koláč po 20 minutách opatrně vyjmeme z trouby, posypeme drobenkou s ovocem a vrátíme zpět na cca 40 minut péct. Necháme úplně vychladnout a teprve pak vyjmeme z formy. Nejlepší je odleželý např. v lednici alespoň 24 hodin.
DÝŇOVÁ POLÉVKA
1 dýně nejlépe „Hokaido“ o váze cca 1 kg,
1 kořen petržele,
2 mrkve,
kousek celeru,
1 jablko,
1/2 velké cibule,
2 větší stroužky česneku,
2 – 3 lžíce oliv. Oleje,
5 dkg másla,
1,5 l vývaru nebo 1,5 l horké vody + 1,5 kostky zelen. bujonu
1 smetana 12 či 33% dle chuti
Nasucho opražená dýňová semínka na posypání hotové polévky.
Dýni omyjeme a rozkrojíme nebo rozčtvrtíme, vydlabeme měkkou dužninu se semínky – ta se vyhodí. Na kostičky nakrájíme pevnou dužninu (u dýně Hokaido i se slupkou).
Na másle spolu s olivovým olejem krátce osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky česneku. Snížíme plamen asi na polovinu a přidáme dýni a na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jedno oloupané jablko bez jádřince. Zeleninu na cibuli osmažíme cca 10 minut.
Osmaženou zeleninu zalijeme horkým vývarem nebo horkou vodou a rozdrobíme do ní zeleninový bujon, vše zamícháme a necháme na středním plameni vařit až do změknutí dýně ( cca 20 minut).
Polévku odstavíme z ohně a přidáme jednu smetanu. Ponorným šlehačem vyšleháme do hladka. Pokud je příliš hustá zředíme dle chuti vodou či mlékem. Můžeme přikořenit bílým pepřem a mušk. oříškem a dosolit.
Hotovou polévku můžeme ještě krátce prohřát pro spojení chutí. Na talíři posypeme opraženými slun. semínky a dozdobíme kapkou panenského oliv. oleje nebo opraženou parmskou šunkou nebo osmaženou bílou bagetou nebo rukolou – podle chuti.
BRAMBOROVÉ MUFFINY SE SLANINOU
100 g bezlepkové slaniny na proužky či kostičky nakrájené
550 g brambor (varný typ B nebo C)
1 polévková lžíce bramborového škrobu
225 g bezlepkové mouky (např. samokypřící Doves Far)
3 lžičky vinného kamene nebo bezl. kypřícího prášku (pokud používáte samokypř. mouku stačí 1,5 lžičky)
120 g tvrdého sýra nastrouhaného (např. gouda)
1 svazek pažitky a petrželky, obojí nasekané
2 vejce
80 ml olivového oleje
100 ml mléka
Sůl, pepř dle chuti
1.Nejdříve si dozlatova opečeme slaninu. Oloupeme brambory, nastrouháme najemno a vymačkáme z nich přebytečnou vodu.
2.Do mouky promíchané s kypřícím práškem, solí a pepřem přidáme slaninu brambory , 2/3 sýra, bylinky a nakonec vejce prošlehaná mlékem a olejem. Dobře promícháme
3.Předehřejeme troubu na 180 °C. těsto rozdělíme do důlků plechu na mufiny nebo do papírových košíčků (2 -3 na sobě, aby udržely těsto). Posypeme zbývajícím sýrem a dáme na 35 – 45 minut péct až zezlátnou.